Irak ordusu: Kontrol tamamen sağlandı


IRAK, Musul (HABERYİRMİ) Irak’ın Kerkük kentinin tamamında güvenliğin sağlandığı açıklandı. Diğer cephelerde ise operasyonların sürdüğü bildirildi. Musul Mahmur bölgesinde iki unsur arasında çatışmalar rapor edilirken Irak ordusunun Musul Baraj bölgesini de tamamen kontrol altına aldığı belirtildi. 

Kerkük’te Güvenliği Sağlama Operasyonu Komutanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Kerkük’ün tamamında güvenlik sağlandı. Bu, Dibis ilçesi, Multeka nahiyesi, Güney Bay Hasan, Kuzey Bay Hasan ve Habbaz petrol sahasını da kapsadı” ifadelerine yer verildi.

Diyala’ya bağlı Hanekin, Celvela ile Musul’da Mahmur, Başika ve Musul Barajı, Uveynat Nahiyesi, Sincar ilçesi, Rabia ve Musul Ovası’nda bazı bölgelerde de kontrolün sağlandığı ve güvenlik güçlerinin buralarda yeniden dağılımının yapıldığı belirtildi.

DİRENMEYE ÇALIŞTI, AMA YİNE KAÇTI
Irak’ın Musul kentindeki Musul Barajı sınırında, Şii Haşdi Şabi milisleri ile Peşmerge arasında çıkan çatışmada 9 kişinin öldüğü, 11 kişinin yaralandığı bildirildi.
Peşmerge’nin Musul Barajı’ndan çekilmeyi ve bölgeyi Haşdi Şabi’ye teslim etmeyi reddetip havaya ateş açtığı ancak Haşdi Şabi’nin baraja doğru hızlıca ilerlediği belirtildi.
Gece yaklaşık 3 saat süren çatışmalarda Haşdi Şabi’den 8 kişi hayatını kaybetti, 7 kişi yaralandı. Peşmerge’den ise bir kişi öldü, 4 kişi yaralandı.

Barajın kontrolü ise şu sıralarda Irak unsurlarının kontrolüne geçti. 

Musul Barajı Şırnak Cizre ilçesinin 64 km güneyinde, Musul kentinin 68 km kuzeybatısında bulunuyor. Musul Barajı, Irak’ın en büyük, Ortadoğu’nun ise dördüncü büyük barajı. 
Baraj, Türkiye’de doğup birçok kolları olan ve Irak topraklarına geçip orada Fırat’la birleşerek Şattülarap’ta Basra Körfezi’ne dökülen Dicle Nehri üzerine inşa edilmiş durumda.
1986’da açılan baraj, 131 metre yüksekliğinde ve 3,2 kilometre uzunluğu 8 milyon metreküp kapasitesiyle Irak’ın en büyük barajı konumunda…. 
IŞİD, 2014’te barajın kontrolünü almış, 2016’da ABD operasyonuyla birlikte Peşmerge denetimine girmişti. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir