Irak ordusu Fişhabur’a gidiyor: Irak son durum harita (26 Ekim 2017)


IRAK, Musul (HABERYİRMİ) – Irak-Suriye sınırındaki Rabia sınır kapısını ele geçiren Irak ordu güçleri, buradan Fişhabur‘a (Peşhabur-Fişkabur) doğru ilerliyor. Dicle nehir havzasının bir bölümünü ele geçiren ordu birlikleri bu alanlarda Peşmerge kontrol noktalarını da ele geçirdi, Ömer Halid, Ain Uways ve Ahmad Ağa’nın köyleri Rabiya yakınlarındaki Federal güçler tarafından ele geçirildi.

Irak ordu birlikleri

Irak ordusunun anayasada ‘tartışmalı bölge’ olarak görülen; ancak 2003 yılından beri peşmergenin denetiminde bulunan bölgelere yönelik Haşdi Şabi‘yle başlattığı operasyonlar Suriye sınır hattına doğru yöneliniyor.  

Irak askerleri bölgedeki Peşmerge karargahlarında böyle poz veriyor.

İran destekli Şii militanlarla, Peşmerge güçleri arasında ilk çatışmalar sabah saatlerinde Musul’a bağlı Sıhela bölgesinde başladı. Rabiya hattından ilerleyen ordu unsurları ardından Fişhabur‘a (Peşhabur-Fişkabur) doğru 14 km mesafeye kadar yaklaştı. 
Dicle nehir havzasının bir bölümünü ele geçiren ordu birlikleri bu alanlarda Peşmerge kontrol noktalarını da ele geçirdi, Omar Khaled, Ain Uways ve Ahmad Ağa‘nın köylerini ele geçirdi. 

Irak Suriye geçiş kapısı Rabiya hattı Irak ordusu kontrolünde.

Dün geç saatlerde PKK kontrolünde bulunan Suriye-Irak arasındaki sınır kapısının da içinde olduğu Rabia bölgesi Irak ordu güçlerinin kontrolüne girmişti. Ordu güçleri, bu hattan da kuzeye doğru ilerlemeye devam ederken, çatışmaların sürdüğü belirtiliyor.

Rabia sınır kapısı, Suriye Irak sınırında PKK kontrolünde bölgeydi. Güncelleme: 26 Ekim 11:00

Irak ordusunun, burada PKK’lı militanlarla anlaşmaya vardığı ve bu anlaşma kapsamında PKK’lı militanların iki yönlü kontrol ettikleri bu sınır kapısı ve çevresinin kontrolünü Irak ordu unsurlarına bırakmayı kabul ettiği öğrenildi.

Habur harita, habur nerede
Rabiya’yı ele geçiren Irak ordusu, Ömer Halid hattına yaklaşarak, Fişabur’a doğru ilerliyor. Güncelleme: 26 Ekim 2017: 13.36

Direnen bazı KDP’li ve PKK’lı militanların esir alındığı rapor edildi. 
Aynı zamanda Musul’un kuzeybatısında, IKBY’nin Duhok vilayeti sınırları içinde yer alıp Suriye güzergahına doğru açılan gayriresmi Fişhabur (Peşhabur-Fişkabur) geçiş noktası bulunuyor. (Aşağıdaki video: Rabiya’nın 15 km kuzeyi Irak ordusunun KDP-PKK militanlarını hedef alması) 

Irak güçlerinin, Rabia Sınır Kapısı‘ndan Fişhabura doğru ilerlediği  bu hattın güneyinde bulunan Ömer Halid, Ain Uways ve Ahmad Ağa’nın köylerinin ele geçirildiği bildirildi. 
Irak ordusunun son hamle ile Türkiye sınır hattına 18 kilometre mesafeye kadar yaklaşmış oldu
Fişabur (Peşhabur-Fişkabur) sınır kapısı YPG/PKK kontrolünde bulunuyor. Suriye tarafında Semalka, Irak tarafında Fişabur adlarıyla bilinen bu sınır kapısı, aynı zamanda ABD’nin Suriye’de YPG’ye sevk ettiği silah TIR’larının geçiş noktası durumunda. 
ABD, Erbil’e indirdiği bu sevkıyatı, Dahuk ve Fişabur hattı üzerinde Suriye‘deki YPG‘ye götürüyor. Şu ana kadar YPG‘ye gönderilen 3 bin 500 üzerindeki silah yüklü TIR sevkıyatı, bu kapı kullanılarak Suriye’ye sokulmuştu.
Bu sevkıyatlar sürerken, Irak ordu unsurlarının bu kapıyı ele geçirmesi ardandan, sevkıyatın engellenmesinin de beklenmediği değerlendiriliyor. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir