Taliban, ABD nakliye uçağını düşürdü: Afganistan son durum


AFGANİSTAN, Kabil (HABERYİRMİ) Taliban, Kabil’in 42 kilometre kuzeydoğusunda yer alan Kohi Safi bölgesinde ABD silahlı kuvvetlerine ait nakliye uçağını düşürdüğünü duyurdu.  

“Afganistan İslam Emirliği” (Taliban) adına sözcü Zabihullah tarafından sosyal medyada yapılan açıklamada uçağın Kohi Safi bölgesinde vurulduğuna yer verildi.

Vurulduğu açıklanan nakliye uçağına ilişkin ABD’den açıklama gelmedi. Foto: Arşiv

Taliban’la ABD destekli askeri unsurlar arasındaki çatışmalar ise ülkenin farklı noktalarında şiddetli biçimde devam ediyor. 

Bölge kaynakları Baghlan eyaletindeki bir kontrol noktasına düzenlenen Taliban saldırısında da  en az iki polisin öldürüldüğünü aktardı. 

Güvenlik güçleri ve Taliban arasındaki şiddetli çatışmaların Pashtonkot bölgesi ve Faryab’da devam ettiği öğrenildi.
Herat’ın batısındaki Afgan komutanlar tarafından yürütülen operasyonda en az dört önemli Taliban komutanı öldürüldüğü ileri sürüldü. 

TALİBAN’DAN GÖVDE GÖSTERİSİ
Taliban yayınladığı yeni videoda Balkh eyaletindeki geçit törenine yer verdi. Görüntülerde Afgan askeri unsurlardan ele geçirilen silahlar ve araçlar gösteriyor. 

Sovyet işgaline karşı savaştan galip çıkan İslami gruplar, Afganistan’da 1996’da “Afganistan İslam Emirliği” devletini kurdu. 
11 Eylül 2001’de ABD’de ikiz kulelere karşı yapılan çifte saldırı sonrasında, saldırıların Afganistan’da bulunan El Kaide üyelerince yapıldığını ileri süren ABD, El Kaide lideri Usame Bin Ladin’in “etkisiz hale getirilmesi bahanesiyle” 24 Aralık 2001’de Afganistan’ı işgal etti. Devlet, 11 Eylül’den 3 ay sonra 24 Aralık’ta başlayan işgal sonrası 13 Kasım 2001 yılında başkent Kabil’in düşmesiyle yıkıldı. Devleti oluşturan ve “Taliban” (Talebeler) adıyla bilinen bu yapı o tarihten bu güne kadar Afganistan’da ABD güçlerine karşı silahlı mücadele vermeye devam ediyor. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir