İlk kez Haberyirmi’de: HTS ve Nureddin Zengi anlaştı: İşte detaylar


SURİYE, İdlİb (HABERYİRMİ) – Bir süredir İdlib’te kendi aralarından çatışan iki silahlı unsur, bugün bazı konularda anlaşmaya vardıklarını duyurdu. 

Özgür Suriye Ordusu‘na (ÖSO) bağlı yapılardan Nureddin Zengi Tugayları‘nın, İdlib‘te kontrolü büyük oranda elinde tutan Heyet-i Tahrir-i Şam grubuyla “çatışmaları durdurmak ve her iki tarafın tutuklularını serbest bırakmak” amacıyla görüş birliğine vardığı öğrenildi. 
Nureddin Zengi ve HTŞ arasında yapılan anlaşma metni. 17 Kasım 2017 / HABERYİRMİ
Yapılan anlaşmayı, Nureddin Zengi Hareketi, sosyal medyada – resmi Twitter hesabından duyurdu. Anlaşma metinin paylaşıldığı @nourzenky2011 isimli adreste yer alan mesajda, Arapça olarak, “هذا ما تم الاتفاق عليه بين حركة نور الدين الزنكي وهيئة تحرير الشام” (Nur el-Din el-Zanki hareketi ile Şam’ın Kurtuluşu arasında kabul edilen anlaşma bu” ifadelerine yer verildi. Aynı hesaptan yapılan açıklamada anlaşmaya dair, anlaşmanın geçici ateşkes hükmünde olduğu belirtildi.

Nureddin Zengi Tugayları‘nın, Heyet-i Tahrir-i Şam (Şam’ın Kurtuluş grubuyla imzalanan anlaşma metninde ise 5 maddenin yer aldığı görülüyor.  


1.) Kontrol noktalarının kaldırılması.
2.) Güzergahların açılması. (HTŞ kontrolündeki)
3.) Tutukluları her iki taraftan serbest bırakılması.
4.) Her iki taraf da tuttuğu pozisyonlardan çekilecek.
5.) Ortak bir askeri operasyon odası oluşturulacak.
Suriye kuzeyinde bulunan muhalif yapılar Türkiye ve ABD etkisiyle önce ikiye bölünmüş, ardından da aralarında çatışmaya başlamışlardı.Bölünmelerde dönüm noktası ise Türkiye’nin IŞİD kontrolündeki El Bab bölgesine yapacağı saldırıyla birlikte kendisini göstermişti. Zira Rusya ve Suriye’nin karış çıktığı bu operasyonu yapabilmek için Türkiye Rusya üzerinden mutabakat sağlamış, bu mutabakat karşılığında El Bab’a operasyon yapılmasının önü açılmıştı. 
9 Aralık’ta El Bab operasyonu başlarken, 12 Aralık’ta ise Halep merkezdeki tüm muhalifler silah bıraktı. Halep’te 3 binden fazla savaşçının silah bırakması, bazı muhaliflerin tepkisine neden oldu. Türkiye’nin El Bab’a karşı Halep’i masaya koyduğunu iddia eden geniş bir kesim Türkiye’nin “ihanet ettiğini” ileri sürüp ayrı bir yapılanma kurdu.
Ocak 2017’de oluşturulan Heyet-i Tahrir Şam yapılanması, ÖSO’dan ayrılan gruplarca böylece kurulmuş oldu. 

Ahrar-u Şam, Nuredddin Zengi gibi gruplar, ÖSO çatısı altında bulunurken, Nusra’nın oluşturduğu Şam’ın Fethi Cephesi gibi gruplar da HTŞ çatısı altında faaliyet yürütüyor. HABERYİRMİ
İLGİLİ HABERLER

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir