Youtube, Haberyirmi’nin “savaş hafızasını” sildi


ABD merkezli video paylaşım sitesi Youtube, Haberyirmi‘nin Youtube kanalına ait “sondurumvideo” hesabını kapattı. Kapatılan hesapla birlikte, kanala ulaşım da engellenmiş oldu. Suriye ve Irak savaşına ait ABD’nin bölgede uyguladığı hak ihlallerini de içeren onlarca videonun yüklü bulunduğu kanalın askıya alınmasına ilişkin gönderilen mailin ise videolarla uyuşmayan maddelerden oluşması dikkat çekti. Youtube, bir süredir ABD’nin Rakka, Musul, Telafer’de yaşanan savaşta, savaş suçlarını gösterir nitelikteki videoları kaldırması, bu hesapları iptal etmesiyle dikkat çekiyor. 

Youtube sansürü giderek sertleşiyor.
VAHŞETİ ADIM ADIM KARARTTILAR
Youtube, ABD’nin bölgedeki insanlık suçlarının gelecek kuşaklarca görülmesini engellemek ve dijital dünyadan tamamen silinmesini sağlamak için adeta ABD savaş makinesinin maşası gibi çalışıyor. 2017 başından itibaren sunuculara yüklü videoları kaldırmaya başlayan şirket, ABD güvenlik birimleriyle ile yaptığı anlaşma uyarınca daha sonra kanalları da kapatarak vahşeti sansürlemeye başladı. Bu gelişme New York Times gazetesinin haberine de konu olmuştu. 
BOMBARDIMANA “ŞİDDET” GEREKÇESİ
Ancak Haberyirmi’nin “sondurumvideo” adlı Youtube kanalında toplanan belge niteliğindeki görüntülerin bir çoğu da Youtube tarafından “sansürlenmemiş içerik” ya da “şiddet barındırması” gerekçe gösterilerek yayından kaldırıldı.
Şirketin, potansiyel açıdan kuralları ihlal eden içeriği otomatik olarak kaldıran ve işaretleyen yeni teknolojiyi devreye sokmasının ardından son haftalarda bazı YouTube kanalları ile sayısız bireysel video silindi. Ancak, otomatik silme eylemleri, manuel işlemlerle kanalları tümden kaldırma sürecine yerini bıraktı. 
Haberyirmi’nin “belge niteliğinde kanalında topladığı bu videolardan çoğu Youtube tarafından silindi. 11 Haziran 2017 tarihli onlarca sivilin katledildiği Rakka’ya yönelik bombardıman videosu da silinen videolar arasında yer aldı.

Youtube, daha önce ABD bombardımanlarına ait videoyu kaldırmış, kanala uyarı vermişti.
Farklı haber ağlar ve kurumların yüzlerce benzer içerikli videoları benzer biçimde kanallardan uyarısız olarak kaldırılırken, Musul, Rakka, Telafer gibi ABD’nin destek verdiği saldırılarda kaydedilen savaş suçu içerikli videolar, internet hafızasından silinmeye başlandı.

Youtube kapatma bildirimi

Son olarak 20 Kasım’da Haberyirmi’nin içinde onlarca videosu bulunan kanalı tümden kapatıldı. Gelen uyarı yazısında ise Sansürün, ABD güdümündeki sosyal paylaşım sitesi Youtube’un, tarihe belge toplamak isteyen benzer çabaları boşa çıkarmayı hedeflediği, bunun da ABD dayatmasıyla gerçekleştirildiği belirtiliyor. HABERYİRMİ


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir