YPG ve IŞİD ateşkeste anlaştı mı?


SURİYE, Haseke (HABERYİRMİ) – ABD destekli YPG güçlerinin IŞİD ve ÖSO ile ateşkes ilan ettiği iddia edildi. SDF’nin IŞİD’e karşı ateşkes iddiası sosyal medya hesaplarında ortaya atılan bir belge üzerinden yayılırken iddiaya ilk resmi yalanlama YPG’nin yönettiği Suriye Demokratik Güçleri’nden (SDG) geldi.  

Sosyal medya hesaplarında hızla yayılan iddiaya göre YPG-IŞİD arasında Haseke ve Deyrizor hatlarında ateşkes anlaşması imzalandı.
ANLAŞMA İDDİASI HIZLA YAYILDI
İddiaya göre anlaşma iki grup arasındaki düşmanlıkların sona erdirilmesini içeriyordu. Yine anlaşmaya göre üçüncü taraflar anlaşma dışında kalacaktı. Yani Esad rejim kuvvetleri iki taraf için de anlaşma dışında bırakıldı. İddianın ve anlaşmaya ait belge olduğu iddia edilen bir belgenin sosyal medya ve muhalif hesaplar üzerinde yayılması ise bu iddianın hızla yayılmasına neden oldu.

İLK YALANLAMA SDG’DEN GELDİ
Anlaşma iddialarına ilişkin ilk yalanlama ise YPG’nin yönettiği SDG’den geldi. SDG açıklaması, örgütün medya ve propaganda sitesi üzerinden yayınlandı. Suriye Demokratik Güçleri Medya Merkezi Direktörü SDG sözcüsü Mustafa Bali imzalı açıklamada ididalar reddedildi. 28 Kasım tarihli Arapça olarak yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Medya Merkezi Direktörü SDG sözcüsü Mustafa Bali
Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Medya Merkezi Direktörü SDG sözcüsü Mustafa Bali 
“SDG güçleri tam gücüyle terörle mücadeleye devam etmekte ve Suriye’de bunu son vermeye kararlı. Bunun aksi yöndeki tüm iddialar gerçek dışıdır. Bu yalanlar düşmanın zaferler kazanan Suriye demokratik güçlerinin moralini bozmaya yönelik, bütün savaşma azmi kırılmış teröristlerin yaydığı yalanlardan ibarettir.
SDG medya ofisinin açıklaması
Bu yöndeki yalan ilk kez sosyal iletişim kanalları aracılığı ile yayıldı. SDG ile DEAŞ ve Suriye Özgür Suriye Ordusu arasında ateşkes yapıldığına dair bu iddia sadece saçmalıktır” (Arapça’dan Çeviri: Haberyirmi)
Açıklamada iddialar net biçimde yalanlanırken, SDG ilk kez bu açıklama ile yeni sözcüsünü de kamuoyuna tanıtmış oldu. 
Önceki sözcü Telal Silo, SDG-YPG’den kaçarak Özgür Suriye Ordusu’na sığınmıştı. Suriye ordusunda albay rütbesindeyken önce ÖSO’ya ardından da SDG’ye geçen Silo, YPG’nin baskın dayatması nedeniyle SDG’yi terkettiğini açıklamıştı. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir