ABD 326 demişti… Musul morgundan 10 bin sivilin cesedi çıktı


IRAK, Musul (14:00) HABERYİRMİ – Irak ordu unsurları, Şii milisler ve ABD’nin 9 Temmuz’da ağır bombardıman sonucu IŞİD’ten ele geçirip girdiği Musul kentine yönelik saldırıda en az 9 bin ile

Musul’da hala enkez altından cesetler çıkarılıyor.

11 bin arasında sivilin öldüğü açıklandı. Uluslararası haber Ajansı Associated Press’in (AP), Musul Morgu’ndaki sivil ölülerin tam listesine ulaştığını duyurdu. Buna göre Musul’a yönelik saldırılarda ölenlerin sayısını, daha önce ABD ve Irak’ın verdiği rakamların en az 10 katı daha yüksek olduğu ortaya çıktı.

Musul Temmuz 2017 
Kente yönelik 9 ay boyunca kesintisiz süren saldırılar kapsamında, ağır hava bombardımanı, karadan ağır topçu ateşinin yanı sıra, çok namlulu roket atar saldırıları ile Musul tam anlamıyla moloz yığınına dönerken, AP saldırıların sonlandığı 9 Temmuz’dan bu güne, 5 ay geçmiş olmasına karşın enkaz altında halen cesetlerin çıkarılması çalışmalarının sürdüğüne yer verdi.
Bağımsız kaynaklara ve raporlara göre ABD bombardımanları sonucu sadece Ekim 2016’da düzenlenen 1 aylık bombardımanlarda 3 bin 200 sivilin katledildiği belirtiliyor. ölenlere ilişkin yapılan otopsi ya da sağlık raporları ise katledilenlerin çoğunun “enkaz altında kalmış”, “ezilmiş”, ya da “sıkışmış” olduğu tespitlerine yer veriyor.
ABD 326 SİVİL ÖLDÜ DEMİŞTİ
AP, bu katliam bilançosunu verirken, ABD’nin başını çektiği koalisyonun tavrına vurgu yapıyor. Ajans haberinde “Koalisyon, Musul’a araştırmacı gönderme konusunu kaynaklarının yetersiz olduğunu belirterek kabul etmiyor. Koalisyon ölümlerin sadece 326’sının sorumluluğunu kabul ediyor” ifadeleriyle bu katliamın raporlanmasının bile zorluğuna işaret ediyor.
Musul Temmuz 2017
Haberyirmi raporları da, yaşanan katliamı gün gün aktarmış, Musul’da ABD unsurlarının hastane ve okullara yönelik saldırılarının yanı sıra, sığınmacıların sığındığı binaların nasıl hedef alındığını videolar eşliğinde belgelemişti. Ancak bu raporlama çalışmalarının tamamı, ABD güdümlü video paylaşım sitesi Youtube’un uyguladığı sansür sonucu, Haberyirmi video kanalının tümden kapatılmasıyla yok edilmişti.
Musul Temmuz 2017
Uluslararası hak ihlalleri ve saldırıların istatistiğini tutan Airwars’ın başkanı Chris Woods, bu saldırılara ilişkin, “Musul’da olup bitan, birkaç kuşağı etkileyen ve binlerce kişinin öldüğü, bir şehirde meydana gelen en büyük saldırı” ifadelerini kullanıyor.
MORGTA YATAN 9 BİN 606 SİVİLİN İSİM LİSTESİ 
Uluslararası haber Ajansı Associated Press’in (AP) bilançoya dair rakamları Airwars veri tabanından aldığını söylüyor. Ancak önemli bir detayla birlikte. AP, bu veri tabanına ek olarak, Uluslararası Af Örgütü ve Irak Nüfus Müdürlüğü ile Birleşmiş Milletler raporundaki bilgileri analiz ettiğini söylüyor. AP’nin yaşanan katilama ilişkin en büyük belgesi ise saldırı sırasında katledildikten sonra Musul morguna konulmuş, öldürülen 9 bin 606 kişinin isim listesi… AP, 9 bin 606 kişinin isim listesine ulaştığına yer verirken yüzlerce ölü sivilin hala molozlar altında gömülü olduğuna yer veriyor.
Musul Temmuz 2017
AP’nin detaylarına yer verdiği ve liste üzerinden yaptığı analizlerin detayları uzayıp giderken söyleyenen yalanlar da böylece açığa çıkıyor.
ABD, Musul saldırılarında 326 sivilin ölümünden sorumlu olduğunu açıklamıştı. Irak Başbakanı Haidar el-Abadi ise savaşta bin 260 sivilin öldüğünü iddia etmişti.
ABD liderliğindeki koalisyon ise hiç bir zaman genel bir rakam sunmadı. 
AP, “Koalisyon, silah görüntülerine, silah sistemlerine monte edilmiş kameralardan videoya ve pilot gözlemlere dayanıyor. Oysa, araştırmacılar hiç morgu ziyaret etmemiş veya verilerini talep etmemişler” diyerek katliama ilişkin “sayı oyununa” dikkat çekiyor. Yani katledilen en az 10 bin sivil, kağıt üzerinde bu yöntemle 326’ya kadar düşürülmüş oluyor.
Musul Temmuz 2017

Irak ordu güçlerinin, IŞİD’in başkenti konumundaki Musul (Ninova’yı) ele geçirmek için ilki 24 Mart’ta ardından 17 Ekim’de başlattığı Musul’a yönelik saldırılara Irak ordu güçleri, Şii milisler, Peşmerge ve ABD unsurları katılmıştı. 31 Ekim’de 3 koldan genişletilen saldır Musul’un iç mahallelerine kadar ulaşmış, 9 Temmuz’da ise kentin ele geçirildiği açıklanmıştı. HABERYİRMİ

İLGİLİ HABERLER

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir