ABD’den acıtan itiraf: Ortadoğu’da iki devlet desteği ile üsleniyoruz


ABD’de Demokrat Senatörü Sheldon Whitehouse, Trump’ın “Kudüs” kararını eleştirirken, ABD’nin Ortadoğu’da kurduğu askeri hegemonyayı aslında iki devlet üzerinden sağladığını da itiraf etmiş oldu. Trump’ın “Kudüs” kararının bu ülkelerle ilişkileri zedeleyeceğini söyleyen Whitehouse, “Orta Doğu’da askeri anlamda üslenmemiz konusunda halen bağımlı olduğumuz Türkiye ve bölgedeki en iyi dostumuz olmasına karşın Beyaz Saray’ın ilişkileri sürekli geriye götürmeye çalıştığı Suudi Arabistan’la ilişkilerimize etkileri olduğunu düşünüyorum” dedi.

TÜRKİYE ÜZERİNDEN BÖLGEDE VARIZ
ABD’de Demokrat Senatörü Sheldon Whitehouse, Başkan Trump’ın Kudüs kararını “tehlikeli” olarak nitelendirdi. Whitehouse bunun “ABD’nin askeri anlamda bağımlı olduğu Türkiye” ile ilişkilerine zarar verebileceğini söyledi. Whitehouse, ABD’nin bölgedeki askeri varlığının Türkiye ile ilişkilerle direk ilişkili olduğunu söyledi.
ABD’de Demokrat Senatörü Sheldon Whitehouse
ABD’nin Rhode Island eyaletinin Demokrat Senatörü Sheldon Whitehouse, Başkan Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararını sert bir dille eleştirerek, bunun ABD’nin Türkiye ve Suudi Arabistan gibi Orta Doğu’daki ülkelerle ilişkilerini bozabileceğini söyledi.

CNN televizyonunda katıldığı programda konuyla ilgili değerlendirmeler yapan Whitehouse, “Burada esas tehlikeli olan noktanın Orta Doğu’da askeri anlamda üslenmemiz konusunda halen bağımlı olduğumuz Türkiye ve bölgedeki en iyi dostumuz olmasına karşın Beyaz Saray’ın ilişkileri sürekli geriye götürmeye çalıştığı Suudi Arabistan’la ilişkilerimize etkileri olduğunu düşünüyorum” dedi.
Trump, seçim kampanyasında verdiği bir vaadi yerine getirerek, bu hafta içerisinde Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdıklarını ilan etti ve büyükelçiliğin buraya taşınacağını söyledi

İsrail, Kudüs’ün 1948 yılında batısını, 1967 yılındaki Altı Gün Savaşları sonrasında doğusunu işgal etmiş ve 1980 yılında kentin tamamını başkenti ilan eden yasayı onaylamıştı. İsrail’in bu kararı uluslararası toplum tarafından tanınmıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir