Harekatın ilk haftasında iki tarafın kayıpları ne oldu?


TÜRKİYE, Ankara (HABERYİRMİ) Zeytin Dalı Harekatı‘nın yedinci gününde, savaşa katılan tarafların kayıpları netleşiyor. Türk resmi kaynaklarına göre20 Ocak’ta YPG kontrolündeki Afrin’i hedef alan Zeytin Dalı Operasyonu kapsamında TSK/ÖSO güçleri 17, YPG unsurları ise 343 askeri ve savaşçı unsurunu kaybetti. SHOR ise TSK/ÖSO’nun 53, YPG unsurlarının 58 savaşçının öldüğünü duyurdu.
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) unsurlarının katıldığı harekatın ilk haftası sona erdi. 20 Ocak’ta başlayan harekat kapsamında 26 Ocak itibari ile iki tarafın da kayıpları netleşti.
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Sağlık Bakanlığı’nın 26 Ocak tarihli iki ayrı açıklamasına göre etkisiz hale getirilen YPG‘li sayısı 343 oldu. Buna karşın TSK ve ÖSO unsurlarının toplam kaybı 17 olarak gerçekleşti. 
YPG’nin kayıplarını TSK, bugün güncel duyurusunda açıklamış ve “343 YPG’linin etkisiz hale getirildiğini duyurmuştu. Kamuoyuna yansıdığı kadarıyla 7 YPG militanı canlı olarak yakalanmıştı. 
TSK, “öldürüldü” yerine, “etkisiz hale getirildi” ifadesini kullanırken bu rakama ölü, yaralı, ya da canlı yakalanan militanların dahil olduğu biliniyor. Örgüt kendi kayıplarına ilişkin bilgi vermiyor. 
Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ise yaralı sayısına ilişkin yaptığı açıklamada harekat kapsamında şu ana kadar 3’ü TSK mensubu 11’i ÖSO savaşçısı toplam 14 kaybın olduğunu, operasyon boyunca “3 Türk askerinin de kayıp” olduğunu açıklandı. Halen yatar pozisyonunda ise 50 yaralı personel olduğu öğrenildi.
Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi‘nde tedavi gören askerleri ziyaretinde konuşan Demircan, yaralıların hayati tehlikesinin olmadığını söyleyerek, “Türkiye’ye bugüne kadar gelen yaralı sayısı 130. Bu 130 yaralının 11’i burada. Bu yaralılardan 82’si taburcu edildi. 14 kayıp var bölgede. Bunlardan 3’ü bizim askerimiz, 11’i ÖSO mensubu” bilgisini paylaştı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SHOR) ise yayınladığı açıklamada operasyonun ilk haftasında TSK/ÖSO’nun 53, YPG unsurlarının 58 savaşçı ve askeri personelinin öldüğünü duyurdu. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir