MANPADS’ler Afrin’de: İşte ABD’nin Türkiye’yi “frenleme” planı (Özel Haber)


SURİYE, Halep (HABERYİRMİ) – Türkiye’nin Afrin‘e yönelik operasyon olasılığına karşı ABD’nin bölgeye yeni silah sevkıyatları yaptığı öğrenildi. Buna göre ABD omuzdan ateşlemeli hava savunma füze sistemi olarak bilinen çok sayıda MANPADS silahını örgüte verdi. ABD’nin bölgeye “koalisyon” adı altında bin kişilik askeri unsur göndereceği de iddia ediliyor.

Türkiye’nin Afrin‘e yönelik operasyon olasılığına karşı ABD’nin bölgeye yeni silah sevkıyatları yaptığı öğrenildi. 
ABD’nin yaptığı son sevkıyat, daha öncekiler gibi Kuzey Irak‘taki Erbil üzerinden gerçekleşti. 

Habur sınır kapısı karşısındaki Semalka’yı kullanarak Suriye’ye giriş yapan TIR’ların, silahları Haseke Kamışlı hattında bulunan ana depolara ulaştırıldığı öğrenildi. 

Daha önce gündüz ve akşam saatlerinde de yapılan bu sevkıyatların sonuncusunun da gece karanlığında gerçekleştirilmesi dikkat çekti.
TIR’lara yüklü sevkıyat içinde, çok sayıda kepçe ve iş makinesi dikkat çekerken, Afrin’e ulaştırılmak üzere çok sayıda MANPADS silahın da bu sevkıyatla örgüte teslim edildiği belirtiliyor.
Sağda, MANPADS, solda YPG üniformalı ABD askeri.
MANPADS, omuzdan ateşlemeli, “ateşle unut” türü gelişmiş bir uçaksavar silahı olarak biliniyor. FIM-92 Stinger olarak da bilinen bu silah alçak irtifadaki düşman uçak ve helikopterlerine karşı kullanılıyor. 
Bir kişi tarafından taşınabilen, omuzdan ateşlenen, hedeften yayılan kızılötesi ve morötesi ışınlarla yönelen, pasif güdümlü ateşle-unut tipi hava savunma füze sistemi olan silah tek personel tarafından kullanılabiliyor.


SİLAHLAR TÜRK UÇAKLARINA KARŞI 
Yüksek isabet ve tahrip özelliği gibi sebeplerle kara birliklerinin hava savunmasında önemli bir yere sahip olan silahın Türkiye’de milli olarak üretilen muadilleri  Atılgan ve Zıpkın olarak biliniyor.
Şu an itibarıyla ABD dışında 29 ülkede bulunan silah 1981’den beri üretiliyor. 1,52 metre boyunda 70 mm çapında 10,1 kg ağırlığında olan silahlar, 15,2 kg ağırlığında ve 1-4 etkili olamak üzere 8 kilometre menzile sahip. Örgütün, ABD tarafından verilen silahları, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı hava araçlarına karşı kullanmaya planlıyor.
Olası TSK operasyonuna karşı ABD’nin diğer hamlesinin de bölgeye bin kişilik askeri unsur konuşlandırması şeklinde olacağı değerlendiriliyor. 
Bu bilgi şimdilik iddia düzeyinde olsa da ABD, daha önce benzer biçimde Merbiç’e asker konuşlandırıp, Türkiye’ye mesaj vermişti. 
Afrin’de halen Ruslar asker bulunduruyor. Ancak Ruslar da Türkiye’nin Afrin’e saldırmasını istemiyor. Zira ABD Menbiç’te, Ruslar Afrin’de YPG ile işbirliği yapıyor. 
Örgüt her iki ülke ile ilişkilerini “denge politikası” şeklinde yürütmeye çalışırken, iki devlet de örgütün kendi kontrolünde olmasını istiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir