YPG, rejimle pazarlığa oturdu: Afrin Esad’a mı bırakılıyor (ÖZEL HABER)


SURİYE, Halep (HABERYİRMİ) – Zeytin Dalı Harekatı karşısında güç durumda kalan YPG, resmen Esad’a çağrıda bulundu. 

Kendilerini “Afrin Öz Yönetimi” olarak tanımlayan YPG, “Öz Yönetim” adıyla yayınladığı bildiride Esad’a seslendi. Bildiride rejim güçlerinin Türkiye’ye karşı harekete geçmesi, Suriye hava sahasının Türk jetlerine kapatılması talep edildi. Suriye Arap Ordusu’nun Afrin’de, Türkiye sınırına konuşlanmasının talep edildiği bildiride “Türkiye’nin Afrin’i işgal girişimine” izin verilmemesi istendi.
YPG açıklaması. 

YPG yaptığı açıklamada, “Altı yıldır bölgeyi koruduğumuz gibi bugünden sonra da Suriye kurumlarının bölgeyi korumasına katkıda bulunmaya devam edeceğiz. Türkiye’nin yaptığı operasyon Suriye’nin toprak bütünlüğü ve Afrin’de yaşayan sivillerin hayatını tehdit ediyor. Suriye hükümetine, Afrin’e karşı egemenlik görevini yerine getirme ve bölgede sınır güvenliği güçlerini konuşlandırma çağrısında bulunuyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Suriye’yi bölerek Rojova (Batı Kürdistan) tanımlamasıyla federasyon ilan eden PKK, zaman zaman işbirliği yapmakla birlikte, kuzey alanlarının tümünü işgal ettiği Suriye için “birlik” mesajı göndermeye başladı. Açıklamada, “Türkiye, Afrin’i işgal ederek Suriye’den daha fazla toprak almayı amaçlıyor. Her türlü dış saldırıya karşı bölgeyi korumaya devam edeceğiz.”  denildi.

Bu arada Türkiye’nin ilerleme olasılığına karşı Suriye rejim yönetimi ile görüşmelerini sürdüren YPG’li üst düzey isimlerin Esad güçleriyle pazarlığa oturduğu öğrenildi.

Ancak rejim güçlerinin bu görüşmelerde YPG’den “Türkiye ile ara tampon” olmak yerine, Afrin’in tamamının koşulsuz Suriye ordusuna devredilmesi şartını koştuğu belirtiliyor. 
İddialara göre görüşmelerde Esad tarafı, YPG’nin Haseke, Rakka, Afrin’in tamamen rejime terkini şart koşuyor. 


YPG, TÜRKİYE VE ESAD’I “TOKUŞTURMAK” İSTEYECEK
Değerlendirmelere göre YPG’nin stratejisi TSK ve ÖSO unsurlarına en fazla zayiatı verdirmeye yönelik şekilleniyor. Buna göre YPG, planını “Afrin merkezin, düşme riskinin ortaya çıkmasıyla” uygulamaya sokacak. Eğer dış ve orta savunma hatları düşer TSK ve ÖSO unsurlarının Afrin’e girme olasılığı gündeme gelirse, YPG’nin Afrin’i kuşlsuz olarak rejim güçlerine teslimi planlanıyor. Zira YPG, Türkiye’ye kıyasla Suriye rejim güçlerinin bölgede kontrol sağlamasını tercih edecek.
Bu planla rejimle TSK’da karşı karşıya getirilmiş olacak.
Ancak bu aşamada rejimin bu planı kabul edip etmeyeceği ya da rejim kabul etse bile TSK/ÖSO’nun bu hamle karşısında operasyonu bitirip bitirmeyeceği tam bir muamma… HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir