Afrin Operasyonu son durum harita: Canlı anlatım (13 Mart 2018)

Afrin Operasyonu son durum harita: Canlı anlatım (13 Mart 2018): TSK Afrin’in dünden itibaren kuşatıldığını duyurdu. İşte son gelişmeler Canlı anlatımla.


Afrin son durum harita
Afrin son durum harita

Afrin Operasyonu son durum harita: Canlı anlatım (13 Mart 2018)

TÜRK Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) savaşçılarının Afrin’de YPG mevzilerine yönelik başlattığı ‘Zeytin Dalı Harekatı’nın 53’üncü gününde, etkisiz hale getirilen YPG’li sayısı 3 bin 393 oldu. TSK tarafından 20 Ocak’ta, başlatılan ‘Zeytin Dalı Harekatı’nda 53’üncü güne girildi.

Son 24 saatte kaç YPG’li öldürüldü

Genelkurmay Başkanlığı’nca sürdürülen harekâtın başından bu yana 46’sı son 24 saatte olmak üzere, toplam 3 bin 393 militanın etkisiz hale getirildiği açıklandı.

Kuleler imha edildi

TÜRK Silahlı Kuvvetleri’nin yürüttüğü Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Afrin’e birkaç kilometre mesafedeki Basilhaye tepesindeki teröristlere ait kulelerden birisi, savaş uçaklarının bombardımanıyla imha edildi.

BASILHAYE tepesi YPG kulesi imha ediliyor
BASILHAYE tepesi YPG kulesi imha ediliyor

Dün, Afrin kent merkezine birkaç kilometre mesafede bulunan Basilhaye köyünün bulunduğu bölgede köyle aynı ismi taşıyan tepede YPG’nin, inşa ettiği 3 kuleden çevreyi gözetlediği belirlendi. Bölgeye operasyon düzenleyen TSK destekli Özgür Suriye Ordusu güçlerinin ilerleyişini tepede bulunan kulelerdeki keskin nişancılar engellemeye çalıştı. Aynı sırada havadan görüntü alan insansız hava araçlarından bazı militanların da ÖSO grubunun bulunduğu bölgeye doğru hareketliliği saptandı. Bunun üzerine koordinatı belirlenen bölgeye hava operasyonu düzenlendi. Koordinatları belirlenen kulelerden biri, savaş uçağı tarafından imha edildi. Bombardıman sırasında vurulan kuleden yükselen alev topu, bir ÖSO üyesinin cep telefonu kamerasıyla da saniye saniye kaydedildi.

Kulenin imhasının ardından ÖSO üyeleri önce Baslihaye tepesinde kontrolü sağladı, çatışmaların ardından da Basilhaye köyünü terör örgütünden arındırarak özgürleştirdi.

Yarım bırakıp kaçıyorlar

TSK ve ÖSO tarafından kontrolün sağlandığı Afrin’in yanı başındaki Halidiye köyünde de kilometrelerce uzunlukta tünel bulundu. Halidiye ile Meryemeyn köyleri arasında bulunan, kilometrelerce uzunluktaki tünelde tuzaklanmış patlayıcı olup, olmadığı ÖSO güçleri tarafından incelendi. Yapılan incelemede patlayıcıya rastlanılmazken, 1 metre genişliğinde ve kilometrelerce uzunluğundaki tünelin bazı noktalarının yapım aşamasında olduğu ve yarım bırakıldığı görüldü. Militanların, harekatın başlaması ve TSK’nın tüm noktaları tek tek özgürleştirerek, kendilerinin bulunduğu bölgeye yaklaşması üzerine tünel inşaatını yarım bırakarak, Afrin’e kaçtığı belirlendi.

Güvenlik güçleri ise ele geçirilen köy ve yerleşim alanlarının tamamında kule ve tünel bulunduğunu, bunun da YPG’nin örgütünün olası operasyonlara karşı hem askere saldırı hem de ucu köylere çıkan tünelleri kullanarak, kaçmayı planladığını ortaya koyduğuna dikkat çekti.

Sevkiyatlar sürüyor

Kilis’ten, Suriye’nin Halep kentine bağlı Afrin ilçesine fırtına obüs topları sevk edildi. Tırların üzerine yüklenen fırtına obüsler, ihtiyaç duyulan yerlere gönderiliyor. Sınır hattında askeri hareketlilik sürerken, sevkıyatların ihtiyaç duyulan bölgelere ve karakollara gönderileceği öğrenildi.

Zılgıtlarla karşılandılar

Türk Silahlı Kuvvetleri ile birlikte Afrin’de Zeytin Dalı Harekatı’na katılan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), teröristlerden temizlenen Celeme ve Basuta köylerinde halk tarafından zılgıtlarla karşıladı. Halk ÖSO askerlerine şükranlarını bildirerek, dualar etti. Büyük sevgi gösterisiyle karşılanan ÖSO komutanı, “Biz size hürriyet ve adalet getirmek için geldik. ÖSO komutanı, Basuta köyünün tamamını YPG’den temizlediklerini söyledi.

Afrin doğusu Hamza Tugayı'na bağlı savaşçılar
Afrin doğusu Hamza Tugayı’na bağlı savaşçılar

Hamza Tugayları’nın komutanını kucaklayarak sevincini gösteren bir köylü ise, “Ben PKK/YPG’nin hapishanesinden çıktım. Sizin gelişiniz bizi mutlu etti. Allah size yardım etsin” diye konuştu.

TSK: Kent merkezi kuşatılmıştır

11.08:

TSK açıklama yaptı. Açıklamada 12 Mart’tan bu yana Afrin kent merkezinin kuşatılmaya başlandığı, ve ilçe merkezinin kuşatılmış durumda olduğunu duyurdu. Açıklamaya rağmen, ilçe merkezinin güney hattı halen kuşatılmış değil.

Açıklamanın tam metni şöyle:

TARİH : 13 Mart 2018
SAAT : 10:30

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından, hudutlarımızda ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak maksadıyla, Suriye’nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ’a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek ve dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak üzere, 20 Ocak 2018 saat 17.00’den itibaren başlatılan “Zeytin Dalı Harekâtı” başarıyla sürdürülmektedir.

Harekât, ülkemizin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, BMGK’nin terörle mücadeleye yönelik özellikle 1624 (2005), 2170 (2014) ve 2178 (2014) sayılı kararları ve BM sözleşmesinin 51’inci maddesinde yer alan Meşru Müdafaa Hakkı çerçevesinde, Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edilmektedir.

Harekâtın planlama ve icrasında sadece teröristler ve bunlara ait barınak, sığınak, mevzii, silah, araç ve gereçler hedef alınmakta olup, sivil/masum kişilerin ve çevrenin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir.

Harekât esnasında tüm faaliyetler hem askeri hem ahlaki değerler anlamında diğer dünya ülkelerine örnek olacak bir anlayışla icra edilmekte, harekât bölgesinde kalan sivillerin sağlık hizmetleri dâhil temel insani ihtiyaçları özveriyle karşılanmaktadır. Bu kapsamda ele geçirilen bölgelerde güvenliğin sağlanmasını müteakip öncelikle bölge halkının evlerine dönmelerine yardımcı olunmakta ve eş zamanlı olarak Kızılay ve AFAD ile koordineli şekilde insani yardım faaliyetleri başlatılmaktadır.

Zeytin Dalı Harekâtı ile sadece PKK/KCK/PYD-YPG terör örgütünün değil aynı zamanda DEAŞ terör örgütünün de etkisiz hale getirilmesi hedeflenmektedir.

Harekât kapsamında gerçekleştirilen operasyonlar neticesinde 12 Mart 2018 (dün) tarihinden itibaren Afrin kent merkezi kuşatılmış, müteakip harekat için kritik öneme sahip bölgeler ele geçirilmiştir. Harekâtın başlangıcından itibaren 3393 terörist etkisiz hale getirilmiştir.

Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da harekat esnasında sivil/masum bölge halkının zarar görmemesi için her türlü tedbir alınmaya devam edilmektedir.

Hava harekâtı ve kara ateş destek vasıtaları ile desteklenen kara harekâtı planlandığı şekilde başarıyla devam etmektedir.

 

11.37:

Kuşatmadan ilk görüntüler

12.24

Afrin’de ‘kaçış kapısı’ açık

Güney hattının hala açık olmasına karşın TSK’nın açıklaması ne anlama geliyor. TSK, Afrin ilçe merkezinin kuşatma altında olduğunu vurgularken, “kontrol altında olduğunu” ifade etmek istiyor anlaşılan.

Afrin son durum harita. Ouşturma 12 Mart 2018. Saat 19.10
Afrin son durum harita. Ouşturma 12 Mart 2018. Saat 19.10. Dünkü harita halen geçerli. Şu saat itibari ile yeni bir köy alınmış değil.

Zira fiili olarak ele geçirilemeyen o hat halen YPG kontrolü altında. Buraya özellikle şu anda bir ilerleme olmadığı görülüyor. Açık kalan koridorun da TSK/ÖSO ateş menzili ve gücü denetiminde olduğu belirtiliyor.

Afrin koridoru 13 Mart 2018
TSK’nın “12 Mart’ta kuşatıldı” dediği Afrin koridoru. 13 Mart 2018. 12.35 itibari ile böyle görünüyor. 6 kilometrelik o koridorda tamamı YPG kontrolünde bir düzine köy bulunuyor. Köylerden sivillerle birlikte sivil görünümlü çok sayıda YPG’linin de çıkışına izin veriliyor.

ABD ve YPG, Rakka’da benzer bir koridoru IŞİD’e sağlamış, Türk kamuoyunda “ABD IŞİD’i tahliye etti, teröristleri korudu” eleştirilerine neden olmuştu.

12.44

YPG konvoyu imha edildi

Afrin merkezin 8 km güneydoğusunda (Yukarıdaki haritada Zuraykat köyünün sağ altında  yarısı görünen köy) bulunan Baselhaya köyü yakınında 20 araçtan oluştuğu belirtilen YPG konvoyu, ilçe merkezinden rejim bölgesine hareket ederken imha edildi. Konvoyun İHA’larca takip edildikten sonra TSK unsurlarınca hedef alındığı bildirildi.

13.00:

3 köy birden ele geçirildi

Afrin’in Cinderesi beldesinin 12 kilometre doğusunda, İdlib kuzeyindeki TSK gözlem noktası sınırına yakın hatta bulunan Gazeviye (Gazzaviyah) köyü kontrol altına alındı.

13.45: 

Şeyh Hadid beledisinin 5 kilometre doğusunda kalan Dermeşkanlı ve onun hemen kuzey bitişiğindeki Mağaracık köyü ele geçirildi. İki köyün alınmasıyla Şeyh Hadid hattında var olan cepheden 3 kilometre daha iç kesimlere ulaşılmış oldu.

13.06

Afrin merkez çevresindeki YPG hedefleri TSK tarafından vuruldu.

 

14.02:

Şeyh Hadid beldesinin doğusunda bulunan Kilah köyü ele geçirildi.

14.19:

Cinderesi beldesinin 16  kilometre doğusunda, Afrin ilçe merkezinin 16 km güneyinde, İdlib kuzeyindeki TSK gözlem noktası sınırına yakın hatta bulunan Basufan köyü ele geçirildi. Köy, daha önce ele geçirilen Gazeviye (Gazzaviyah) köyünün 4 km güneydoğusunda bulunuyor.

Afrin son durum harita

Bugün bu saate kadar ele geçirilen 4 köyün haritada konumu. Afrin son durum haritası:

Afrin son durum harita 13 Mart 2018
Afrin son durum harita 13 Mart 2018

14.38

Cinderes’in 9 km kuzeydoğusunda, Afrin ilçe merkezinin 9 km güneybatısında kalan Karabaş köyü ele geçirildi.

15.18:

Karabaş köyünün 1 km doğusunda Kafr Dali köyü ele geçirildi.

15.32

Ele geçirilen köyler topluca

Sabah saatlerinden itibaren toplam 7 köy ele geçirilmiş durumda. İlerleme hattına bakıldığında Afrin koridorunun açık kalmaya devam ederken, İdlib kuzeyindeki alanlarla iç kesimlerde ilerlemenin amaçlandığı görülüyor.

Afrin son durum harita 13 Mart 20181
Afrin son durum harita 13 Mart 2018. 15.45

Cinderesi beldesinin 12 kilometre doğusunda, İdlib kuzeyindeki TSK gözlem noktası sınırına yakın hatta bulunan Gazeviye

Cinderes‘in 9 km kuzeydoğusunda, Afrin ilçe merkezinin 9 km güneybatısında kalan Karabaş ve Karabaş köyünün 1 km doğusunda Kafr Dali köyü ele geçirildi.

Cinderesi beldesinin 16  kilometre doğusundaki Basufan köyü ele geçirildi.

Şeyh Hadid beledisinin 5 kilometre doğusunda kalan Dermeşkanlı ve onun hemen kuzey bitişiğindeki Mağaracık

Şeyh Hadid beldesinin doğusunda  Kilah

 

16.37:

Afrin ilçe merkezinin 4 kilometre güneydoğusunda, açık bırakılan koridorun doğu yakasında bulunan Dermişmiş köyü TSK/ÖSO tarafından kontrol altına alındı. (Haritada “6 km” ifadesinin olduğu noktada. Tam olarak “k” harfinin altındaki nokta)

Ele geçirilen köy sayısı toplamda 8 oldu.

16.50

Afrin 6 km güneydoğusunda Zuraykat köyü kontrol altına alındı. Konumu için Buraya tıklayınız. Ele geçirilen köy sayısı toplamda 9 oldu.

17.04:

Şeyh Hadid beldesinin 7 km  kuzeydoğusunda Masaracık köyü ele geçirildi. Konumu için Buraya tıklayınız. Ele geçirilen köy sayısı toplamda 10 oldu.

17.08:

Erdoğan bilançoyu açıkladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’da düzenlenen 4. İyilik Ödülleri’nde konuştu. Erdoğan etkisiz hale getirilen YPG’li sayısının 3 bin 400’e yükseldiğini duyurdu. TSK, sabah saatlerinde yaptığı açıklamada bu rakamı 46’sı son 24 saatte 3 bin 393 olarak duyurmuştu.

18.17:

Şeyh Hadid beldesinin 13 km doğusunda, Afrin ilçe merkezinin 9 km güneybatısında Kavurkan (Kurka/Kavrikan) köyü ele geçirildi. Konumu için Buraya tıklayınız. Ele geçirilen köy sayısı toplamda 11 oldu.

18.36

Afrin son durum harita 

Haritada siyah renkle gösterilen köylerin tamamı bugün sabahtan bu yana ele geçirilen köylerden oluştu. Bu ana kadar toplam 11 köy ele geçirildi. Afrin çıkışındaki koridor daraldı. Şeyh Hadid doğusunda içlere doğru ilerleme sağlandı.

Afrin son durum son harita 13 Mart 2018
Afrin son durum son harita 13 Mart 2018. Tam boy için haritanın üzerine tıklayınız.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir