Tel Rifat son durum: ÖSO, orası için operasyona başladı

Afrin son durum. Tel Rifat son durum (19 Mart 2018) ÖSO Tel Rifat doğusunda yeni cephe açtı.


ÖSO unsurları Afrin güneydoğu hatlarında yeni alanları ele geçiriyor.

Suriye, HALEP (HABERYİRMİ)

Afrin son durum/ Tel Rifat son durum (19 Mart 2018) 

Şahba bölgesi diye adlandırılan Tel Rifat’ı da içine alan alana yönelik operasyon başladı. Sınır bakımından Afrin ilçe sınırlarının güneydoğusu ile Azez ilçesine bağlı Tel Rifat beldesi ve çevresini içine alan bölgede çatışmalar öğle saatlerinde başladı. Ele geçirilen köyden görüntüler.

TSK destekli ÖSO unsurlarının bölgeye yönelik operasyonların ilk adımı olarak en doğu hattan cephe açtıkları, bu cephede bulunan ÖSO kontrolünde bulunan El Bab beldesinin batısındaki Şaala köyünün ele geçirildiği bildirildi. Konum için buraya tıklayın.

20 Ocak’ta başlayan Zeytin Dalı Harekatı 57. gün olan 18 Mart sabahı Afrin merkez ilçenin kontrol altına alınmasıyla kritik bir sürece girmişti. YPG militanlarının geri çekilerek Afrin merkezi terketmesiyle TSK ve ÖSO unsurları bölgede kontrolü sağladı.

Afrin son durum haritası 19 Mart 2018
Afrin son durum haritası 19 Mart 2018. 19 Mart 12.37‘de oluşturuldu.

Bu aşamadan sonra halen YPG kontrolünde olan alanlara gözler çevrildi. Afrin güneyi ile güneydoğusunda bulunan Tel Rifat beldesinin de bulunduğu alanlar halen örgüt denetiminde bulunuyor. YPG bu alanlara Şahba bölgesi adını veriyor. Afrin’den kaçan militanların bir bölümünün de bu Şahba bölgesine çekildiği yine YPG kaynaklarınca aktarılmıştı. Şahba bölgesinin en kritik noktası ise kuşkusuz Tel Rifat…

Tel Rıfat nereye bağlı

Tel Rifat Afrin’e bağlı bir belde değil. Halep Vilayetine bağlı Afrin ilçe sınırları Tel Rifat’ın 6 km kadar doğusundan geçen sınıra kadar.

Tel Rifat ise daha kuzeyinde yine Halep Vilayetine bağlı  ilçelerden biri olan Azez ilçesine bağlı… Nüfusu 20 bin kadar olan Tel Rifat’ın, 12 Mart’ta YPG militanlarınca rejim unsurlarına devredildiği belirtildiyse de beldede bunu doğrulayacak bir gelişme yaşanmadı.

Öğle saatlerinde El Bab ilçesinin 9 kilometre batısında, Azez ilçe sınırının 6 kilometre doğusunda kalan hatta operasyon düzenleyen ÖSO unsurları, burun hattında kalan Şela köyünü ele geçirdi. Operasyonda direniş yaşanmazken, 1 saatte köyün kontrolü sağlanmış oldu.

YPG militanları, önceki gün yaptıkları duyuruda Afrin ilçe merkezinde bulunan sivillerin Şela köyünü de içine alan Şehba bölgesine geçtiğini ileri sürmüştü. Bağımsız kaynaklar ise militanların Deyrezzor, Rakka kırsalına taşındığını, Sivillerin ise rejim bölgelerinin yanı sıra ÖSO’ya bağlı alanlara ve bu bölgeye geçtiği bilgisini paylaşmıştı.

Tel Rıfat ilçe mi

İşte Tel Rıfat’ta gelinen süreç…

Tel Rıfat ya da Tel Rifat olarak bilinen nokta bilinenin aksine ilçe değil. Tel Rifat Suriye’nin Halep vilayetine bağlı Azez ilçesinin beldesi. Belde, merkez Azez ilçesinin 11 kilometre güneydoğusunda bulunuyor.

Tel Rifat son durum haritası 19 Mart 2018. İlçe sınırlarının gösterildiği harita. Kırmızı ince noktalı çizgiler, tamamı Halep vilayetine bağlı ilçe sınırlarını gösteriyor.

2011 Suriye iç savaşı başladıktan sonra muhaliflerin eline geçen bölge, 2016 başında rejim ve Rusya’nın yoğun saldırısı sonrası Şubat 2016’da YPG kontrolüne geçmişti. Bölgede aynı anda Minnig Havaalanı ve çevresindeki Şavarikat, Manaras ve Ayn Adakna, Tel Rıfat da YPG tarafından ele geçirilmişti.

Türkiye’nin 18 Aralık 2016’da IŞİD kontrolündeki El Bab ilçesine yönelik harekatı ile eşzamanlı hareket eden YPG, Türkiye’nin Menbiç, Afrin arasındaki koridoru kapatma hamlesine karşılık bölgede ilerleyerek bu koridorun kapanmasının önüne geçmek istemişti. Ancak, Türkiye’nin kararlı tutumu ve 23 Şubat 2017’de El Bab bölgesini ele geçirmesiyle YPG bu hattan daha fazla doğuya ilerleme şansını kaybetti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir