Batı ülkeleri Suriye için pazarlık masasına oturdu

Rusya ile Suriye için pazarlık masasına oturan batı ülkeleri Rusya’ya 5 maddelik teklif götürdü.


Rusya ile Suriye için pazarlık masasına oturan batı ülkeleri Rusya’ya 5 maddelik teklif götürdü.

Putin’in de olduğu pazarlık masasında Esed’in koltuğu bırakması ve bunun karşılığında da Rusya’nın bölgedeki otoritesinin kabul edilmesi planlanıyor.

Alman basında yer alan haberlere göre, Batılı politikacılarla Moskova arasında Suriye konulu hararetli müzakereler devam ediyor. Başta Amerika ve Fransa olmak üzere çok sayıda ülkeden Rusya’ya, Suriye’de Beşar Esed’i desteklemeyi bırakması temelinde birtakım teklifler götürüldü.

Batılı ülkelerin söz konusu teklifleri şu başlıklar altında:-Rusya’nın Suriye’nin Akdeniz sahilinde Lazkiye ve Tarsus’taki askeri üslerinin korunması.-Bölgeye iktisadi destek sağlanması.-Suriye’nin yeniden imarı ve bunun için fon sağlanması.-Bölgenin istikrara kavuşturulması.-Rusya’nın Suriye’de problemlerin çözümünde meşru bir güç olarak kabul edilmesi.

Alman gazetelerinin ifadelerine göre, Batılı siyasiler Rusya’nın Tartus ve Lazkiye’de ki askeri üs ve limanlarının Rusya için ifade ettiği anlamın farkında. Bu yüzden de Rusya’ya söz konusu garantinin verilmesinin, müzakerelerin ilerlemesi için bir köşe taşı olduğu düşüncesini taşıyorlar.

Putin ikna edilmeye çalışılıyor

Suriye’de Beşar Esed rejiminin Rusya ile müzakereler sonucu düşürülmesi Batı’nın en temel isteği konumunda. Suriye’nin muhaliflerle Esed rejimi arasında bir savaş alanına dönmesi ve askeri bir çözümün Esed rejimi adına herhangi bir şey ifade etmeyecek olması bu müzakerelerin başlıca nedenleri arasında yer alıyor. Bölge uzmanlarına göre her ne kadar Esed rejimi Rusya ve İran’ın desteğiyle Suriye’de muhaliflere karşı askeri başarılar kazanıyor olsa da, eninde sonunda Suriye’de Esed meşruiyetini yitirmiş bir aktör olarak kalacak. Bunun nedeni ise Esed rejiminin bir milyona yakın insanın ölümünden ve ülkede yaygın olarak işlenen insan hakları ihlallerinden doğrudan sorumlu olması.

ABD’nin Körfez ülkelerini de bu müzakerelerde aktif olarak kullanacağı düşünülüyor. Geçtiğimiz günlerde ABD’nin ülkenin kuzeyinde Birleşik Arap Emirlikleri öncülüğünde bir güvenlik gücü kuracağı ifade edilmişti. Suriye’nin yeniden imarı için de gereken maddi kaynağı Körfez ülkelerinden karşılamayı düşünen Batı, şimdilik Putin’i ikna etmeye çalışıyor.

Anlaşma ihtimali yüksek

Suriye’de 8. yılına giren savaşta, daha önce birçok kere siyasi çözüm ve uzlaşı girişimi yaşanmıştı. Özellikle Cenevre ve Astana’da düzenlenen toplantılar uygulanabilir bir çözüm planının ortaya konulmaması nedeniyle neticesiz kalmıştı.

Ancak Batı ülkeleri Rusya ile doğrudan pazarlık masasına oturması, Suriye’de her iki tarafın da tatmin olacağı bir uzlaşının ortaya çıkması ihtimalini güçlendiriyor. Putin’in, Esed’in koltuğu bırakması ve onun yerine bir başka ismin Suriye’nin başına geçmesi, bunun karşılığında da Rusya’nın bölgedeki otoritesinin kabulü ve üslerin korunması gibi tekliflere nasıl bir yanıt vereceği merak konusu.

Yorum

  1. Acikcasi ben Esadsiz bir cozum noktasinda bir anladma olacagini dusunmuyorum. Bunun bir kac nedeni var. Esad askeri ve siyadi anlamda pozidyonunu bu kadar guclendirmeden once dahi Rusya Esadsiz cozume sicak bakmamisti. Rusya neden simdi sahada gucluyken Abd ve isbirlikcilerinin teklifini kabul etsin. Ikincisi sahada Abd Esad Rysyanin disindada onemli bolgesel aktorler var. Iran ve Hizbullah Esadin kalmasini istiyor. Rusya bir kalemde Iran ve Hizbullahi silemez. Onlarunda inayini almak zorunda bir karar oncesi. Abd v.s. bir baska kimyasal tezgahina basvurabilir. Ancak Rusya S- 300 lerinn kullanimini Suriyeye verecek. Abd saldirirsa bunun sonucu olur. Diger acidan Abd nin sahaya sirmek istedigi Korfez ulkeleri en bastan beti ordalar vekilleri cihatci teroristler araciligiyla. Vekilleri yerine Korfez ulkeleri bizzat kendi ordularini gonderse bu Esadin isine yarar. Suudilerin Yemendeki haline bakin. Korfez ulkelerinin askeri gucunun muazzam modern silah v.s. stogu var ama kullanmasini bilmiyorsan ne ise yarar onca silah. Korfez ulkelerinin askerleti hurma agacinin altinda yatmaktan asketi yetenek gelistiremedi. Batinin elinde Suriyede kullanabilecegi tek adkeri guc Turkiye. Her ne kadar Turk devleti ey Abd ey Israil diye kukreyip gosteris yapsada el altindan Abd ile anlasmak icin can atiyor. Yaklasan ekonomik krizde buna zorluyor iktidari. Ancak Abd nin askeri olmak kacinilmaz olarak devleti Ypg ile ayni saflara dusup Ypg devletcigine goz yummak zorunda birakacagindan boyle bir isbirligide cok olasi degil gibi. Rusya Cinle isbirligini artirip Abd yi Suriyeden cekilmeye zorlamaya yogunlasirsa bolgede Abd hegemonyasini zorlayabilirler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir