Gidenler, Suriye’deki mülklerini kaybedebilir

Esad, Suriye’de yeni imar planlarını içeren yasal düzenlemeyle birlikte hak sahipliklerine, gerekli belgelerin temini için sadece 30 gün süre verdi. Bu, ülkeyi terkeden milyonlarca Suriyeli’nin evlerine el koyulacağı anlamına gelebilir


Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın yayımladığı yeniden inşaa planı kapsamında milyonlarca Suriyeli mültecinin ciddi zararlara uğrayabileceği bildiriliyor.

Süddeutsche Zeitung and Rheinische Post gazeteleri, Esad’ın kentsel bir yeniden inşa planı kapsamında Suriyelilerin mülk sahipliğini belgelemek için sadece 30 günleri olacağını yazdı.

Bu arada yarım milyon Suriyeli mültecinin bulunduğu Almanya’nın bu gelişmeden “çok rahatsız” olduğu ve başta Rusya olmak üzere BM’yi planı bloke etmeye çağırdığı belirtiliyor.

DW İngilizce’nin yansıttığı haberlerde, “4 Nisan’da yayımlanan 10 No’lu kararnameyle evlerinden edilmiş milyonlarca Suriyeli’yi Suriye’ye dönmeye zorlanmaya amaçlandığı” değerlendirmesi yapılıyor.

Kararın başta işadamları olmak üzere daire, bina ve arazi sahibi olanları etkileyeceğine dikkat çekiliyor.

BİR ÇEŞİT “ETNİK TEMİZLİK

Suriye’den kaçan mültecilerin yanlarında zaten az sayıda mülk belgelerini götürdükleri kaydedilen haberlerde 1.5 milyon kadar Suriyeli’nin Esad rejimi tarafından “terör” suçlaması ile arandığı için ülkelerine istenen belgelerle dönmelerinin kendileri için tehlikeli olacağı da yazılıyor.

Rheinische Post’a göre, Esad’ın kararı, Suriyeli muhalefe örgütlerince bir çeşit etnik temizliği yöntemi olarak görülüyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir