Fransa’dan Ortadoğu uyarısı; patlamaya hazır her an savaş çıkabilir!


FRANSA, Paris (HABERYİRMİ) – Fransız Ulusal Meclisinde soruları yanıtlayan Dışişleri Bakanı Jean Yves Le Drian Ortadoğu’da gelinen noktayı değerlendirdi.

Ortadoğu’da savaş tehdidi olduğunun altını çizen Fransız Bakan durumun patlamaya hazır olduğunu belirterek Mayıs ayının tehlikeli olduğunu bildiklerini ifade etti.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean Yves Le Drian, Amerika’nın İran’la nükleer anlaşmadan çekilme ve büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıma kararları nedeniyle Ortadoğu’da durumun tehlikeli bir noktaya ulaştığını belirterek, “Ortadoğu’da durum patlamaya hazır, şiddet dili konuşuyor. Savaş tehdidi var” dedi.

Fransız Ulusal Meclisi’nde hükümete yönelik soruları yanıtlayan Jean Yves le Drian’a ABD’nin İran ve Kudüs kararları yöneltildi.

Genel Kurul’da soruları yanıtlayan Fransız Bakan, Amerika’nın İran ve Kudüs kararlarına katılmadıklarını belirterek, şöyle dedi: “Ortadoğu’da durum patlamaya hazır, şiddet konuşuyor. Savaş tehdidi var, savaş çıkabilir. Mayıs ayının tehlikeli olacağını biliyorduk. Fransa, Amerika’nın iki kararına da katılmadığını açıkça söyledi. Birincisi İran ile nükleer anlaşma, diğeri ise Kudüs’ün başkent olarak tanınması. Hem içerik hem de biçim olarak alınan kararlara katılmıyoruz.

ABD’nin metodu ile hemfikir değiliz. Amerika, tek taraflı olarak hareket etme kararı aldı. Ortadoğu’da yeterince terörizm, yeterince tansiyon, kriz ve barış sürecinin tıkanması söz konusu. Bütün bunlara yeni krizler eklemek gerçekten gereksiz bir adımdı. Fransa olarak diplomatik alanda durumun düzelmesi için mücadele etmeye devam edeceğiz”

İsrail’in güvenliğine bağlı olduklarını ancak İsrail’in güvenliğinin bu ölçüde şiddet ile açıklanamayacağını dile getiren Le Diran, sözlerine şöyle devam etti:  “Filistinlilerin de barış ve güvenlik hakları var. Barışçıl gösteriler yapmak Filistin halkının hakkıdır. Öncelikle ve acilen ablukanın kaldırılması ve insani yardımın ulaşması için, insani koridorun açılması gerekmektedir. Ardından iki devletli çözüm için müzakerelerin de bir an evvel başlaması için çalışacağız.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir