İnce: Seçilirsem Suriyelileri göndereceğim, Esad’la barışacağım

Cumhuriyet Halk Partisi Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce seçilmesi halinde Suriye rejimi ile ilişki kuracağınız ve büyükelçi göndereceğini açıkladı. Türkiye’ye sığınan Suriyelileri de ülkelerine göndereceklerini söyleyen İnce barışçıl bu ülkeye karşı “barışçıl politika” izleyeceğini açıkladı


Muharrem İnce

Muharrem İnce, “Seçilirsem Suriye’ye büyükelçi göndereceğiz. Suriyelileri barışçıl yolla gönderilmesi birinci hedefimiz. Suriye’nin toprak bütünlüğü korunmalıdır. Suriye’ye yeni bir Anayasa gerekiyor” diye konuştu.

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Habertürk canlı yayınında katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu’ndan seçimin iptaline yönelik karar beklemediğini belirterek, “CHP’nin itirazı sandık taşınmasına ve diğer maddelere. İttifaka, temel noktalara itirazımız yok.” dedi.

Seçilmesi halinde restorasyon sürecinde kararname yetkisini de kullanacağını, bu sürecin de maksimum 2 yıl süreceğini belirten İnce, “Yargıyı düzeltmeden ekonomiyi düzeltmemiz mümkün değil. Dış politika, ekonomi ve yargı üç sac ayağıdır. Biri diğerini etkiler, tetikler. Demokrasiyi oturtmazsanız, hukuk devleti olmazsanız, mahkemelerinize saygı duyulmazsa yabancı yatırımcı size gelmez, güvenmez. Bugün ceza getirdiler yeni. Para getirmek serbest Türkiye’ye, para çıkarırsan yüzde 40 ceza var. Polisiye tedbirle ekonomi kalkınır mı?” şeklinde konuştu.

Muharrem İnce, Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturduktan sonra yetkilerini kullanacağını, ancak yasama yürütme ve yargıyı ayıracağını dile getirerek, “Yetkilerimi demokratikleşme, Türkiye’nin özgürleşmesi, şeffaflaşması üzerine kullanacağım. Yetkileri elimde toplamak yerine bir denetleme mekanizması olması lazım.” dedi.

Cumhurbaşkanı adayı İnce, seçilmesi durumunda Olağanüstü Hali de hemen kaldıracaklarını ifade ederek, başörtüsü konusunun ise artık Türkiye’nin sorunu olmadığını söyledi. İnce, devletin işinin kıyafetle uğraşmak olmadığını, yetenekli ve liyakatlı olması durumunda AK Partili birinin de genel müdür olabileceğini kaydetti.

Suriye’ye büyükelçi göndereceğiz

Seçilirseniz ABD’ye mi yaklaşacaksınız yoksa bölgesel ittifakı mı işleteceksiniz?” sorusu üzerine İnce, Suriye’ye büyükelçi göndereceklerini, 4 milyon Suriyeli’yi barışçıl yollarla göndermenin birinci hedefleri olduğunu söyledi.

Suriye’nin toprak bütünlüğünün mutlaka korunması gerektiğini vurgulayan İnce, bu ülke için yeni bir anayasa gerektiğini, BM gözetiminde Suriye’de ve Suriye dışında yaşayanların katıldığı bir seçim yapılması gerektiğini ifade etti.

İnce, “Seçilirsem Suriye’ye büyükelçi göndereceğiz. Suriyelileri barışçıl yolla gönderilmesi birinci hedefimiz. Suriye’nin toprak bütünlüğü korunmalıdır. Suriye’ye yeni bir Anayasa gerekiyor” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir