Meğer ABD, DSG ile 10 yıllık anlaşma yapmış


ABD’nin Suriye’den çekileceği tartışmaları son dönemde sıkça dile getirilirken,  PKK’nın Suriye kolu  DSG ve PYD yetkilileri, ABD’nin çekilmenin aksine bölgedeki varlığını arttırdığı açıklamasını yaptı. DSG yetkilisine göre ABD ile DSG arasında 10 yıllık yardım anlaşması var.

Suriye’nin kuzeyinde Demokratik Suriye Güçlerinin’nin (DSG) kontrol ettiği bölgelerde 22 askeri üssü ve 5 bin askeri olduğu söylenen ABD’nin Suriye’nin kuzeybatısına yönelik tüm yardımları kesme kararı aldığı iddia edildi. ABD medyasında bu sürecin Suriye’den çekilmenin ilk adımı olacağı yorumları yapılıyor.

Amerikan CBS televizyonun ABD yetkililerine dayandırdığı haberde, Suriye’nin kuzeybatısına yönelik yapılan tüm yardımların kesilmesi kararının son birkaç hafta içerisinde ABD kurumları arasında yapılan bir inceleme sürecinin sonunda alındığı belirtildi.

Son dönemlerde ABD’nin Suriye’den çıkacağı ve yerine bazı Arap devletlerinin oluşturacağı bir koalisyonun geçeceği konuşulurken, PYD ve DSG yetkilileri ise ABD’nin Suriye’de çekilmeyeceğini düşünüyor.

‘ABD, DSG’YE 10 YIL BOYUNCA ASKERİ YARDIM YAPACAK’

ABD’nin Suriye’den çekileceği iddialarıyla ilgili PYD yöneticisi Ewwas Eli, Sputnik’e konuştu.

ABD’nin Suriye’de çıkma gibi bir amacının olmadığını vurgulayan Eli, şöyle konuştu: ” ABD Suriye’den çekilmez, çünkü çekilmesi kendi çıkarına olmaz. Ben ABD’nin çekileceğini zannetmiyorum. Ayrıca ABD ile DSG arasında 10 yıllık bir anlaşma var. ABD, DSG’ye 10 yıla kadar askeri anlamda yardımlarda bulunacak. ABD, Arap devletlerine baskı yapmak ve onlardan para almak için Suriye’den çekilmeyi gündeme getiriyor. Eğer ABD, Suriye’den çekilirse başta Suudi Arabistan ve Kuvveyt olmak üzere birçok Arap devleti için olumsuz bir durum gerçekleşmiş olur. Çünkü ABD çekilirse IŞİD yeniden hortlar ve o zaman da Arap devletleri için tehlike çıkmış olur”.

‘ABD, ASKERİ VARLIKLARINI ARTTIRIYOR’

PKK’nın Suriye kolu YPG’nin de içerisinde yer aldığı Demokratik Suriye Güçleri (DSG)’den üst düzey bir yetkili ise şunları söyledi: “ABD’nin Suriye’den çıkma gibi bir amacı yoktur. Bunu bize sürekli söylüyorlar. Eğer çıkma gibi bir planları olsaydı Suriye’de askeri varlıklarını arttırmazlardı, tam aksine azaltırlardı. ABD, bizim birlikte IŞİD’den temizlediğimiz yerlerde askeri üsler kuruyor. Şimdi Deyr er Zor kentinin doğu kırsalında yeni üsler kuruyor. Menbiç’te ve Suriye-Irak sınırında askeri varlığını artırıyor. ABD ile anlaşmalarımız var. ABD eğer Suriye’den çekilecek olsaydı bu kadar askeri yatırımı yapmazdı. ABD’nin Suriye’nin kuzeyinde bir sürü askeri üssü var. Güvenlik gerekçesiyle üs sayısı ve askeri sayı hakkında detay veremeyiz”.

Suriye’de 5 bin askeri ve 22 askeri üssü olan ABD’nin Suriye’nin kuzeyinde DSG’nin elindeki Derik, Tabka, Rimelan, Hol, Şedadi, Kobani, Eyn İssa, Menbiç, Rakka, Deyr er Zor, Haseke ve Tel Abyad’da askeri üsleri bulunuyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir