Oy Sayımı Federal Mahkemeye Taşındı


IRAK, Bağdat (HABERYİRMİ) – Irak’ta tartışmalı seçimlerin ardından 10 sandıkta yapılan oy sayımını Cumhurbaşkanı  Fuad Masum Federal Mahkemeye taşıdı.

Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, Irak Parlamento Seçimleri sonuçlarında tartışmaya neden olan 10 sandıkta sayımın elle yapılmasının “anayasal ihlali” olduğu gerekçesiyle parlamentonun kararını iptal ederek konuyu Federal Yüksek Mahkeme’ye gönderdi.

Irak Parlamentosu, 12 Mayıs’ta gerçekleşen seçimlerde “ihlallerin olduğu” iddialarını tartışmak için geçen hafta olağanüstü bir oturum düzenledi.

Parlamento, Enbar, Selahaddin, Ninova ve Diyala’daki göçzedelerin bulunduğu kamplar, yurtdışındaki ve şartlı oylama merkezlerindeki oylamaları iptal ederken, kota sisteminin kapsadığı azınlık oyları ise kararın dışında tutuldu.

Irak Cumhurbaşkanlığı Basın Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre, Fuad Masum’un kararının “anayasaya uygun” olduğu belirtildi.

“Cumhurbaşkanı, anayasanın ilkelerine ve yürürlükteki yasalara aykırı olan her durumu takip etme ve izleme yetkisi veren anayasaya uymakla yükümlüdür” denilen açıklamada, dosyanın Yüksek Mahkeme’ye “anayasanın yorumlanmasında, kanunun korunmasında ve uygulanmasında birincil organ olma yükümlülüğü” sebebiyle iletildiği kaydedildi.

Parlamento kararı, sandıkların en az yüzde 10’unun yeniden ve elle sayımını içeriyor. Elektronik ve elle yapılan sayımlar arasında yüzde 25 oranında tutarsızlık çıkması halinde bütün illerde sayım yeniden ve bu defa elle yapılacak.

Irak Anayasası’nın 61. maddesi hükümleri ve 49. maddesinde belirtilen özel yasalar ile belirlenen seçim sonuçlarına itiraz Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu kanununca düzenlendiğinden dolayı oylama sonuçlarını kısmen veya tamamen iptal etmek Konsey’in yetkisi dahilinde bulunmuyor.

Irak Parlamentosu’nun bu kararı, güçlerin ayrılığı ilkesini ihlal ediyor.

Irak Bağımsız Seçim Komisyon Başkanı Riyad Badran basına yaptığı açıklamada, “Komisyon herhangi bir eksikliğe veya herhangi bir seçim ihlaline göz yummayacak. Elle sayımdan korkmuyoruz veya reddetmiyoruz. Ama bir karara ihtiyacımız var. Çünkü yasa bizi elektronik sayımla yükümlü tutuyor. Yargı 10 gün içinde 1875 itirazı inceleyecek. Komisyon itiraz ve şikâyetleri ciddiye alıyor. Bu durum prosedürleri kolaylaştırıyor. Tüm tarafları halkın otoritesine saygı duymaya çağırıyoruz” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir