Rejim ilerliyor, muhalifler İsrail sınırına çekiliyor

Suriye Arap Ordusu 20 Haziran’da duyurduğu büyük saldırıda Dera’nın batısındaki alanlarda ilerliyor. Cumhuriyet muhafızları ve Suriye Arap Ordusu’nun yanı sıra milislerden oluşan rejim güçleri ülkenin güneyinde ilerlemesi karşısında ABD ve İsrail destekli muhalif unsurlar, İsrail sınırına doğru çekiliyor.


SURİYE, Dera (HABERYİRMİ) – Suriye Arap Ordusu 20 Haziran’da duyurduğu büyük saldırıda Dera’nın batısındaki alanlarda ilerliyor. Cumhuriyet muhafızları ve Suriye Arap Ordusu’nun yanı sıra milislerden oluşan rejim güçleri ülkenin güneyinde ilerlemesi karşısında ABD ve İsrail destekli muhalif unsurlar, İsrail sınırına doğru çekiliyor.

Suriye ordusu Dera’ya yönelik nihai saldırılara başladı. 20 Haziran’da uzun süredir yığınak ve sevkiyat yapan ordu unsurları, ÖSO’ya bağlı unsurların kontrolündeki Dera’ya kuzey ve kuzeydoğu hatlarından saldırarak ilerleme sağladı. Daha önce ABD’nin olası saldırılarına karşın rejimin saldırıp saldırmayacağı merak konusu olan bölgede, rejim güçleri kentin kuzeydoğu hatlarından içlere doğru ilerlemeye başladı.

Rejimin yeni hedefi Dera hattındaki muhalif unsurlar.

İran Şii milislerin de katıldığı saldırılarda Dera kuzeydoğu hatlarından giren rejim güçleri Suurada Madura, El-Lujat bölgesinde Daraa Kırsalı’nda Al-Bustan ve Deir Dama, Süveyda’daki Shomrah köyünü ele geçirdi. Rejim güçleri bölgenin iç kesimlerine de yoğun bombardıman düzenleyor.

İsrail sınırına çekiliyorlar

Cumhuriyet muhafızları ve Suriye Arap Ordusu’nun yanı sıra milislerden oluşan rejim güçleri ülkenin güneyinde ilerlemesi karşısında ABD ve İsrail destekli muhalif unsurlar, İsrail sınırına doğru çekiliyor. Binlerce aile de Dera’nın kuzey ve doğu kırsallarından kaçarak ülkenin güneyinde nispeten daha güvenli olan sınır hatlarına yöneldi.

Dera’da bulunan 45 yaşındaki Um Fatma, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Çocuklarımla buraya kaçtık. Güneşin altında, aç, susuz yaşıyoruz. Çevremizde hiçbir şey yok. Uçaklardan kaçarak buraya sığındık.” dedi.

Ürdün’den “sınıra yaklaşmayın” uyarısı

Öte yandan güvenilir kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Ürdünlü üst düzey yetkiler, son gelişmelerin ardından askeri muhaliflere uyarıda bulundu.

Kaynaklar, Ürdün-Suriye sınır hattına yakın bölgelere göçlerin yapılmaması konusunda yetkililerin muhalifleri uyardığını ve sınır hattına yaklaşan kalabalığı tehdit olarak göreceklerini ilettiğini kaydetti.

Yetkililerin, sığınmacıları sınıra 6 kilometreden fazla yaklaşmamaları için uyardığı öğrenildi.

Dera, Astana süreci garantörleri Türkiye, İran ve Rusya’nın Mayıs 2017’de oluşturduğu dört gerginliği azaltma bölgesinden biriydi.

Rusya ve ABD, iki ay sonra Dera’yı bu kapsamdan çıkararak ayrı bir güvenli bölge ilan etmişti. ABD, bir süre önce de Dera’daki muhaliflere yardımı kesitiğini duyurmuştu. Rejim saldırılarının ABD ve Rus taraflarının anlaşması sonrasında gerçekleştiği belirtiliyor.

ABD’nin bölgede halen etkin olarak destek verdiği bölge ise Badiye bölgesindeki ÖSO yapılanması. Bu gruplar, Ürdün kuzeyindeki ABD kamplarında eğitildikten sonra Suriye güney hattındaki Badiye bölgesine geçiriliyor. ABD, rejim güçlerini bu hatta yönelmesi durumunda vurmakla tehdit ediyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir