Erdoğan’ın o sözü tarih kitabında


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin yapısına yönelik, “Dünya 5’ten büyüktür” sözleri, 12’nci sınıfların ‘Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi’ ders kitabına girdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Kurulu’nda ve daha sonrasında BM’deki sadece 5 daimi üyenin veto hakkı bulunmasına tepki göstererek, bu durumun BM’yi etkisiz hale getirdiğini söylemişti. Erdoğan, yeni karar mekanizmalarına ihtiyaç olduğunu ifade ederek, “Dünya 5’ten büyüktür” demişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın her platformda eleştirdiği BM’nin yapısı, 12’nci sınıflarda seçmeli olarak okutulan ‘Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi’ kitabında şu ifadelere yer verildi:

“Daimi üyelerden her biri veto hakkına sahip olup, sadece kendi vetolarıyla Güvenlik Konseyi’nin aldığı bütün kararları dondurabilir. Soğuk Savaş döneminde bloklar arasında yaşanan çatışmalardan dolayı BM’nin işlerliği azalmıştır. Daimi üyelerin veto hakkını kullanması, Güvenlik Konseyi’ni etkisiz bırakmıştır. BM’nin soğuk savaş sonrası müdahalede bulunmadığı Bosna Hersek, Somali ve Irak olayları, BM’ye yönelik olumsuz değerlendirmelere yol açmıştır.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözleri kitapta

BM’nin yapısına yönelik bu eleştirilerin ardından, “Teşkilatın kendi içindeki adil olmayan yapılanması ve dünyada yaşanan olaylar karşısındaki yetersizlikleri, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Dünya 5’ten büyüktür’ sözüyle sembolleşmiştir.” denildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir