7 ülke Türkiye’ye karşı birleşti


Türkiye, Münbiç ve Fırat’ın doğusundaki terör örgütlenmesine müdahaleye hazırlanırken, 7 ülke kendi güçlerini bölgeye yerleştirmek için harekete geçti. ABD, Mısır, Fransa, Almanya, Ürdün, S. Arabistan ve İngiltere dışişleri bakanları ortak deklarasyon yayınlayarak, Türkiye’nin “bölgeyi istikrarsızlaştıran güç” olduğunu iddia etti.

Türkiye’nin Fırat’ın doğusundaki PKK/YPG yapılanmasını temizlemeye ve bölgeyi gerçek sahiplerine vermeye yönelik iradesini kıramayan ülkeler Washington’da bir araya gelerek te-röre destek deklarasyonu yayınladı. Washington’da DEAŞ karşıtı koalisyonun 79 üyesinin bir araya geldiği toplantıya paralel olarak yedi ülke ayrı bir toplantı yaptı ve Türkiye’nin Suriye ve te-rörle mücadele politikasını dolaylı yoldan hedef aldı. ABD, Mısır, Fransa, Almanya, Ürdün, Suudi Arabistan ve İngiltere Dışişleri Bakanları’nın bir araya gelerek Suriye meselesini ele aldıkları görüşme sonrası, ABD Dışişleri Bakanlığı aracılığı ile ortak bir açıklama yayımladı.

OPERASYON KARŞITI ÇIKIŞ

Türkiye’nin Münbiç ve Fırat’ın doğusunda PKK/YPG te-rör yapılanmasına yönelik düzenleyeceği geniş kapsamlı operasyonu engellemeye dönük açıklamada, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 2254 numaralı kararı ve diplomasi ve uluslararası kararlar doğrultusunda BM çabalarına destek verileceği belirtildi. 7 ülkenin ortak açıklamasında “Bölgeyi istikrarsızlaştırmak ya da askeri bir çözüm aramak isteyenlerin yalnızca bölgedeki gerilimi tırmandıracağı ve çatışma riskini artıracağına en güçlü şekilde inanıyoruz” sözleriyle Türkiye’nin te-rörle mücadeleye yönelik olası operasyonu hedef alındı. Deklarasyon ile adeta Türkiye’ye “bölgeyi istikrarsızlaştıran güç” iftirası atılmak istendi ve te-rör örgütünün kontrolündeki bölgeyi koruma altına alma niyeti beyan edildi. Ayrıca, BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen’in çabalarına da destek verildiği kaydedilen açıklamada, Suriye’deki tüm taraflara savaşı bitirme çağrısı yapılması dikkat çekti.

Amerikan Wall Street Journal gazetesi geçen hafta yayınladığı haberinde ABD’nin Suriye’de Batılı müttefiklerinden oluşan yeni bir güç oluşturarak, Fırat’ın doğusunda Türkiye sınırına paralel kurulması planlanan tampon bölgeyi bu güce devretmeyi planladığını yazmıştı. Habere göre Trump yönetimi, te-rör örgütü PKK/YPG’yi korumak için devreye soktuğu tampon bölge fikrinin, yeni oluşturulacak bir Batılı güç tarafından korunmasını istiyordu. Gazetenin aktardığı planda Washington’ın kendi askerlerini çekip yerine Fransa, İngiltere ve Avustralya’dan gelecek askerleri, bölgeye yerleştirmesi öngörülüyor.

Yenişafak