Ve ABD harekete geçti


Ülkenin komünist gazetesi Granma’da yer alan hükümet açıklamasına göre, ABD askeri uçakları geçen hafta Porto Riko ve Dominik Cumhuriyeti dahil olmak üzere bölgedeki stratejik yerlere iniş yaptı.

Açıklamada 6-10 Şubat arasında iniş yapan uçaklardan büyük ihtimalle bu ülkelerin hükümetlerinin de bir bilgisinin olmadığı öne sürüldü.

Küba, ABD’nin Venezuela siyasetine karışmasının, göndermek istediği insani yardımdan bin kat daha büyük bir zarara yol açtığı yorumunu yaptı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Venezuela Temsilcisi Elliott Abrams ise bunun “yeni bir yalan” olduğunu söyledi.

Dominik Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Miguel Vargas da bu iddiayı yalanladı.

“YARDIMLAR” SINIRA GÖNDERİLECEK

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, sosyal medya hesabı Twitter’dan yaptığı açıklamada, 25 ülkenin Venezuela’ya insani yardım göndermek amacıyla 100 milyon dolar topladığını açıkladı.

İnsani yardımın Kolombiya ve Brezilya sınırlarında bulunan mülteci merkezlerine ve Karayip adası Curazao’a gideceği belirtildi.

Guaido, insani yardımın 23 Şubat itibariyle Venezuela’ya girmesini hedefliyor.

MADURO’DAN “YARDIMLARA” KARŞI HAMLE

Maduro ise Kolombiya sınırına asker konuşlandırdı; böylece insani yardımın girişine izin vermemeyi hedefliyor.

Küba’nın iddiaları arasında ABD’nin “uluslararası koruma altında zorla insani yardım göndermeye çalışarak müdahalenin zeminini hazırladığı” da var. Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque ise Küba’nın bu iddialarının tamamen yanlış olduğunu belirtti.

MADURO “YARDIMLAR” İÇİN “ABD’NİN İŞGALİ MEŞRU GÖSTERME YOLU” DEMİŞTİ

BBC’ye konuşan Maduro, ülkesindeki krizin sorumlusunun ABD olduğunu söylemişti.

Maduro, Trump yönetimini “aşırı uçta görüşlere sahip bir çete” olarak nitelendirdi.

Maduro, ülkesine insani yardım gönderilmesine izin vermeme kararına gerekçe olarak insani yardımların, “ABD’nin işgalini meşru gösterme yolu” olduğunu söyledi; ABD’nin “savaş çığırtkanlığı” yaptığını belirtti.

VENEZUELA KRİZİ

Venezuela’da, çoğunluğu muhalefetin elindeki Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido, muhaliflerin mitinginde kendini “geçici devlet başkanı” ilan etmiş ve başta ABD olmak üzere, Avustralya, Kanada, Kolombiya, Peru, Ekvador, Paraguay, Brezilya, Şili, Panama, Arjantin, Kosta Rika ve Guatemala gibi ülkeler tarafından tanınmıştı.

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden Almanya, İngiltere, Fransa, İspanya, Avusturya, Hollanda, İsveç, Letonya, Danimarka, Çekya ve Portekiz’den sonra, Avrupa Parlamentosu (AP) aynı yönde adım atmıştı.

Meksika, Türkiye, Rusya, İran, Küba, Çin ve Bolivya ise Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro hükümetine desteklerini yinelemiş, Maduro da gelişmeler üzerine ABD ile diplomatik ve politik ilişkileri kestiğini ancak ticari ilişkinin süreceğini duyurmuştu.

ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela’ya asker göndermeyi “seçeneklerden biri” olarak gördüğünü söylemişti.