Türkiye dahil onlarca ülkeden eşzamanlı yasak kararı


İngiltere’de Kovid-19’un mutasyona uğrayıp daha bulaşıcı hale gelmesinin ardından, Türkiye dahil birçok ülke Ada’ya uçuşları durdurdu. Avrupa Birliği acil toplanma kararı alırken, en sert tedbir Suudi Arabistan’dan geldi. Mutasyon geçiren tür, Danimarka, Hollanda, Avustralya, Belçika ve İskoçya’nın ardından İtalya’ya sıçradı. Öte yandan mutasyona uğrayan Kovid-19’un adının “SARS-CoV-2 VUI 202012/01” olduğu açıklandı.

Geçtiğimiz günlerde Avam Kamarası’nda açıklama yapan, İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, Kovid-19’un mutasyona uğradığını açıklamış, bu yeni türün çok daha hızlı yayıldığını tespit ettiklerini belirtmişti. İngiltere Başbakanı Boris Johnson da Kovid-19’un yeni türü yüzde 70’e kadar daha bulaşıcı olduğunu açıklamıştı.

YENİ MUTASYON AŞIYI NASIL ETKİLEYECEK?

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, Avrupa Birliği (AB) uzmanlarının mevcut Kovid-19 aşılarının İngiltere’de tespit edilen Kovid-19’un yeni mutasyonuna karşı etkili olacağına inandıklarını söyledi. İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock da bu yeni türün aşılarına karşı direnç göstereceğine dair bir kanıt olmadığını belirtti.

ÜLKELER İNGİLTERE’YE UÇUŞ YASAĞI GETİRİYOR

Ada’da virüsün mutasyona uğraması sonrası Türkiye, Almanya, Romanya, Kuveyt, Fransa, Fas, İsrail, İsviçre, Rusya, Suudi Arabistan, Hollanda, Hindistan, Avusturya, İrlanda, Kanada, Polonya, Arjantin, El Salvador, Şili, Kolombiya, Peru, Ekvador, Sudan, Belçika, İtalya, Finlandiya, İran, Bulgaristan, Hırvatistan, Çekya, Letonya, Estonya, Litvanya, Ürdün, Bosna Hersek ve Çin’e bağlı özerk bölge Hong Kong, İngiltere’ye uçuşları belirli süreliğine askıya aldı.

Türkiye İngiltere’nin yanı sıra, Danimarka, Hollanda ve Güney Afrika ile de uçuşların geçici olarak durdurulması kararını aldı. Ayrıca, halen yolda olan uçuşlar için tüm yolculara test yapılacağı ve karantina kuralları uygulanacağı açıklandı.

RİYAD YÖNETİMİ ÜLKEYİ KAPATTI

Suudi Arabistan ise, bir haftalığına tüm uluslararası uçuşları askıya aldığını duyurdu. Bu sürenin bir hafta daha uzatılabileceği belirtildi. Umman ve Kuveyt de hava, deniz ve kara sınırlarını kapatma kararı aldı

AB’DEN ACİL TOPLANTI KARARI

Öte yandan Avrupa Birliği (AB), mutasyon sonrası alınması öngörülen yeni tedbirleri görüşmek üzere acil toplanma kararı aldı.

Avrupa Hastalık Kontrol Merkezince yayımlanan raporda ise, mutasyona uğrayan Kovid-19’a şimdilik “SARS-CoV-2 VUI 202012/01” ismi verildiği belirtildi.

MUTASYON SONRASI “VİZON” KARARI

Geçtiğimiz 4 Kasım’da Kovid-19’un başka bir varyantını bünyesinde barındırdığı tespit edilerek 17 milyon vizonu itlaf etme kararı alan ve daha sonra askeri alanlara gömen Danimarka, itlaf edilen 4 milyon vizonu, çevredeki suları kirletme riski taşıması sebebiyle toprak altından çıkarma kararı aldı. Meclis’te oy birliğiyle alınan karara göre, 6 ay içerisinde vizonların toprak altından çıkarılıp yakılacağı belirtildi.

FRANSA: VİRÜSÜN YENİ VARYANTI BİZDE DE YAYILIYOR OLABİLİR

Fransa Sağlık Bakanı Olivier Veran, henüz testlerde tespit edilememiş olsa da İngiltere’de ortaya çıkan mutasyon geçirmiş yeni Kovid-19 virüsünün Fransa’da da yayılabiliyor olabileceğini söyledi.

İTALYA’YA DA SIÇRADI

Mutasyon geçiren tür, Danimarka, Hollanda, Avustralya, Belçika ve İskoçya’nın ardından İtalya’ya sıçradı.

Haber 7