2021 yılının ilk büyük olayı ortaya çıktı


Türkiye’ye kalleş Lozan teklifi… 2021’in ilk büyük olayı patlak verdi. Türkiye’nin Lozan Antlaşması’yla ilgili gündeme getirdiği açıklamalar Yunanistan’da büyük yankı bulurken, bir ABD’li diplomatın paylaştığı Twitter mesajı ortalığı karıştırdı.

Yunan SKAI televizyonunda Türkiye ile ilişkilerin ele alındığı bir program kepazeliğe dönüştü. Türk-Yunan ilişkileri uzmanı ve aynı zamanda iktidardaki Yeni Demokrasi’nin milletvekili olan Prof. Angelos Syrigos, Lozan Antlaşması’nın yenilenmesi teklifi için Türkiye’ye çirkin benzetmeler yaptı. Haberde, “Neredeyse artık yüz yıl geçiyor. Bunlar oturulup, konuşulup müzakere edilebilir diye düşünüyorum” cümlesi öne çıkarıldı.

Uluslararası hukuk ve dış ilişkiler uzmanı Prof. Syrigos, “Türkiye Lozan Antlaşması’ndan yakasını sıyırmak istiyor. Lozan 97 yıl önce imzalandı, bugün konuşulacak bir nokta yok” dedi.

ABD’li eski diplomat Alberto Miguel Fernandez ise, bir Twitter mesajıyla tartışmaya katıldı ve küstahlıkta sınır tanımadı. Bir haberi alıntılayan Fernandez, Lozan Antlaşması’nın yerine Sevr Antlaşması’nın geri gelmesi gerektiğini yazma cüretini gösterdi.

ABD’li eski diplomatın Twitter mesajını haberleştiren Yunan medyası, beklendiği gibi Sevr haritaları kullandı. Haberlerde Türkiye’de Sevr Sendromu olduğu bile yazıldı. Türkiye’nin bu skandal çıkışa karşı ne tepki vereceği bekleniyor.