Yeni düzenlemenin detayları ortaya çıktı


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hukuk sistemini rahatlatmak, yargıyı daha da hızlandırmak için sulh komisyonlarını devreye sokacaklarını söylemişti. Sulh komisyonlarıyla birlikte vatandaşın da rahatlayacağını belirten Erdoğan dosyaların daha hızlı sonuçlanacağının altını çizmişti.

DETAYLARI ORTAYA ÇIKTI

Erdoğan’ın açıklamasından sonra gözler Adalet Bakanlığına çevrilmişti. Durumla ilgili ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. Çıkacak olan yeni yasanın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde şekilleneceği ve ayrıntılar öğrenildi.

ADLİ YARGI DAVALARINI DA KAPSAYACAK

Sabah Gazetesinin haberine göre idari uyuşmazlıklar mahkemeye gitmeden önce sulh komisyonları tarafından görülmesi planlanıyor. Böylelikle yargı sistemi rahatlayacak, vatandaşın davası erken sonuçlanacak ve dosyalar masrafsız, dostane bir şekilde kapatılacak. Aynı sistem adli yargıda, kamu kurumlarını da kapsayacak.

TAZMİNAT VE ALACAK DAVASI ÖNCESİ SULH YOLU ZORUNLU OLACAK

Bazı durumlarda sulh komisyonlarının zorunlu hale getirilmesi de düşünülüyor. Henüz taslak halindeki düzenlemeye göre, adli yargıda tazminat ve alacak davası açmadan veya bu konuda icra takibine başlamadan önce idari yargıda ise tam yargı davası açmadan önce sulh yolunun denenmesi zorunlu tutulacak.

Tüm bu başlıkları içeren sulh komisyonlarının yeni yasama döneminde TBMM’nin gündemine gelmesi planlanıyor.