Savcı Sayan’dan tefeciliği bitirecek formül


Habertürk’te Kübra Par’ın canlı yayınlanan bir programa katılan Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan bölgede yaygın olan tefecilikle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Sayan, tefecilerin PKK veya aşiret gücünü kullandığının altını çizerken çarpıcı bir örnek verdi.

TEFECİ MAĞDURU AİLEYİ ANLATIRKEN KONUŞMAKTA ZORLANDI

Savcı Sayan, tefeci kurbanı bir ailenin durumunu anlatırken bir anda sesi düğümlendi. Sayan “Zengin bir ailenin oğlunu buluyor ve ona sürekli para harcatıyorlar. Sonra onu baskıya alıp, babasından para aldırıyorlar. Annesi bileziklerini bozduruyor.” açıklamasında bulundu.

ÇOCUĞU YETİM KALMASIN DİYE İN-TİHARDAN VAZGEÇMİŞ

Tefecinin eline düşen o şahıs için devreye girdiğini söyleyen Sayan, “Tefeciden 30 bin lira almış, ben uzlaştırmak için devreye girdim, yardımcımı gönderdim. 130 bin lira teklif ettik kabul etmedi. O şahıs bana “sobanın başında oturdum in-tihar edecektim. Tabancayı çektim, fakat baktım ki” sözlerinden sonra Sayan biranda durakladı ve gözleri doldu sonra sesi titreyerek şöyle devam etti “benim ilk okula giden küçücük kızım orada ders çalışıyor. Ben o çocuğumun yetim kalacağını düşünerek in-tihar etmekten vaz geçtim.” dedi.

BELEDİYE BAŞKANINDAN YARDIM İSTEDİ, MAHKEMEDE İNKAR ETTİ

Sayan konuyla ilgili birimlerin harekete geçtiğini söyleyerek “Kimseye haksızlık yapmak istemem, Emniyet Müdürü kendisi operasyon yaptı, İçişleri Bakanı kendisi talimat verdi. Adalet Bakanı tefecilerin cezasını 1.5 yıl artırdı. O şahıs hakimin karşısına çıktı hakimin “bunlar sana para vermiş, bu kişiler devrede, belediye başkanı beni aradı, belediye başkının odasına gitmişsin, eşin orada bayılmış, niye bunları inkar ediyorsun” diye zorlamasına rağmen o şahıs, suçlamaları reddetti.” dedi.

TEFECİLİK YAPANLARIN ARKASINDA PKK VE AŞİRETLER VAR

Tefecilik yapanların arkasında 2 gücün bulunduğunu belirten Savcı Sayan sözlerini şöyle devam etti “Bunlar ya aşiretinin gücünü kullanıyor, ya da PKK’nın gücünü kullanıyor. Benim bölgemde tefecilik yapanın yüzde 90’ı aynı zamanda PKK sempatizanı.”

SAVCI SAYAN’DAN TEFECİLİĞİ BİTİRECEK ÖNERİ: TE-RÖR FİNANSMANI SAYILSIN

Bölgedeki tefeciliğin nasıl yapıldığına dair örnekler veren Savcı Sayan, bankanın verdiği kartın vadesinden önce ödemi yapılmaması halinde iptal edileceği endişesini duyan çiftçinin banka kapısındaki tefeciden borç para alarak hesabını kapattığını anlattı. Tefeciliğin sosyal sonuçlarının yanında çiftçiyi de üretim yapmaktan soğuttuğunu anlatan Sayan, tefeciliğin sona ermesi için de net konuştu “Bunun çözümü devlet bunu te-rör finansmanı sayacak ve mallarına el koyacak.” açıklamasında bulundu.