Tsk uçakları Kiev’de ilk kez görüntülendi


Rusya-Ukrayna arasındaki savaş başlamadan birkaç saat önce Kiev’deki Türk vatandaşların tahliyesi için gönderilen ancak Rusya’nın Boryspil Havalimanını bom’balaması nedeniyle havalimanında mahsur kalan Türk Silahlı Kuvvetlerine ait 2 A400M nakliye uçağı SABAH tarafından görüntülendi.

Konuya ilişkin geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, önümüzdeki günlerde olumlu bir sonuç beklediklerini belirtmişti.

24 Şubat tarihinde hem Türk vatandaşların tahliyesi hem de insani yardım maksadıyla gönderilen ancak hava sahasının kapalı olması sebebiyle Boryspil Havalimanında mahsur kalan uçakların, emniyetinin sağlanması için de hem Rusya hem de Ukrayna ile temasların sürdüğü biliniyor.

Her biri ortalama 110 milyon Euro değerinde olan ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterinde 9 adet bulunan uçakların ilk fırsatta tahliyesinin sağlanması planlanıyor.

Diğer yandan Sabah’a açıklamalarda bulunun Türkiye Cumhuriyeti Kiev Büyükelçisi Yağmur Ahmet Güldere, Havalimanında bulunan 2 adet uçağın güvende ve emniyetli olduğunu belirterek, “Her gün uçaklarımız hakkında gerekli kontroller yapılıyor, bilgiler alınıyor. Uçaklarımızın mümkün olacak ilk aşamada ülkemize dönmesi için eşgüdüm devam ediyor. Umuyoruz ki hem öncelikli bu uçaklarımızı Türkiye’ye uğurlarız hem de bunun sonrasında bir ateşkes ve barış süreci olur, hava sahası açılır, siviller güven içinde seyahat edebilir” ifadelerini kullandı.