Zincir market iddiası gündem yarattı


“Türkiye’nin üretim problemi yoksa gıda fiyatları neden yüksek?” sorusuna Meclis Tarım Komisyonu Başkanı, Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç cevap verdi.

“Türkiye’nin üretim problemi yoksa gıda fiyatları neden yüksek?” sorusuna Meclis Tarım Komisyonu Başkanı, Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç cevap verdi. Sabah gazetesi yazarı Mahmut Övür, Kılıç’ın sözlerini aktardığı yazısında özetle şunları kaydetti:

“Burada kesinlikle kasıt var. Mevzu para kazanmak değil, seçimde son yıla girilirken toplumun moralini bozup ona göre siyasi bir tercih yaptırmak istiyorlar. Adamın 15 bine yakın market zinciri var. Beş market zincirinin mesajlarla nasıl anlaştığını da gördük. Büyük bir güç… Gıdayı tüm ülkelerde raflara ulaştıran büyük şirketler var. Bu firmaların gücüne bakarsak, dünyadaki on ülkenin gücünden fazla. Amaçları da hükümet düşürmek.”

Prof. Kılıç, bu tespiti yaptıktan sonra kendisiyle ilgili şu çarpıcı gerçeği açıklıyor: “Bana yazı yazıp, ‘Bizimle ilgili düşünceleriniz bizi zora sokuyor’ diye tehdit ediyorlar.”

Siyasileri bile tehdit eden bir gıda te’rörü söz konusu. Bu da sadece fiyat ayarlamaları ve ceza kesmeyle önlenemez. Mutlaka yasal düzenlemeyle tekelleşmenin, güç gösterisinin önüne geçilmeli. Buna paralel olarak da son günlerde AK Parti’nin önerisiyle tartışılan 20 temel gıdaya sabit fiyat meselesi ve üreticiye destek politikaları devreye sokulmalı.”