Halep’te son durum: Çember daralıyor


Halep_sondurum_Fayruziyah_Shwirin_Tel Hussein_Rail
ÖSO, yoğun hava saldırısı adından Fayruziyah, 
Shwirin, Tel Hussein, Ra’il köylerene girdi. 
Ayrıca Kuşatmaya 3 km kaldı.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve ABD’nin başını çektiği koalisyon destekli Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleri, Halep kuzeyde ilerliyor. 
24 Ağustos’ta başladığı duyurulan “Fırat Kalkanı” operasyonu kapsamında Halep kuzeyinde Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) karşı saldırıya geçen ÖSO güçleri, operasyonların dün ve bugünkü bölümünde IŞİD’in Halep’te Bab’tan sonra ikinci merkezi konumundaki Savran’a (Dabık) biraz daha yaklaştı. 
ABD bombardıman uçaklarının yoğun hava desteği sağladığı ÖSO, dün Savran‘a birkaç kilometre mesafede bulunan Fayruziyah, Shwirin, Tel Hussein, Ra’il köylerini kontrolüne geçirdi. ÖSO, Mare-Akterin arasındaki koridoru kapatarak, Savran‘ı kuşatmayı hedefliyor.
SAVRAN: SAVAŞTA YENİ EŞİK 
2011’de başlayan Suriye iç savaşı IŞİD’in Suriye’ye girmesiyle birlikte yeni bir şekil aldı. Esad’ı devirmek isteyen Batı, tüm planları revize edip IŞİD’i “yeni düşman” olarak seçerken, amacı Esad’ı devirmek olan “mücahitler” de bu planın parçası oldu. 
IŞİD’e ilk müdahale,  IŞİD 2014 Eylül’de Suriye kuzeyindeki ayrılıkçı Kürtleri hedef aldığında geldi. IŞİD, ABD’nin 3 bini aşkın hava saldırısıyla enkaza çevirdiği Aynel Arap‘tan (Kobani) Ocak 2015’te çekildi. IŞİD için Aynel Arap, “gerilemenin ilk evresi” oldu. 
Halen devam eden savaşta, Halep’in kuzeyindeki pozisyonların kaybedilmesi de IŞİD için “Suriye savaşının ikinci kritik eşiğini” oluşturuyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir