“ABD yine ikna etti” iddiası


TÜRKİYE, Ankara (HABERYİRMİ) – Türkiye’nin Afrin’e yönelik harekatını durdurmak-sınırlamak için Türkiye’ye gelen ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, dün neredeyse 4 saat boyunca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Sosyal medyada “Yoksa  Tillerson tutuklandı mı” esprilerine neden olan uzun görüşmenin arka planı ise yavaşça aralanmaya başladı. 

Beştepe’de dün akşam gerçekleşen kabulde, başta Suriye ve Irak olmak üzere bölgesel gelişmeler, “terörle mücadele meselesi ve ikili ilişkilerin” ele alındığı açık kaynaklarla paylaşıldı. Türkiye’nin beklentilerinin ABD Dışişleri Bakanı Tillerson’a açık bir şekilde iletilmiş olduğu kaydedildi.


Erdoğan-Tillerson görümesinde Erdoğan, YPG’nin SDG içerisinden çıkarılması talebinde bulundu. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ise Erdoğan-Tillerson görüşmesinin karşılıklı çıkarlar çerçevesinde açık ve verimli geçtiğini açıkladı.

Görüşmelerde Tillerson’ın, Türkiye’yi Afrin operasyonununu “sınırlandırma” talebinde bulundugu, Türkiye’nin de Menbiç konusunu masaya getirdiği belirtiliyor.
Diğer taraftan Türk heyetinin, “YPG’yi Menbiç’ten çıkarın, Menbiç’e Türk ve ABD ordu unsurları birlikte kontrol etsin” teklifini götürdüğü, Tillerson’un da bunu değerlendirecekleri mesajını verdiği ifade edildi. 

Diğer taraftan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü. Görüşme sonrası iki isim ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu “ziyaret kritik seviyede önemli” ifadesini kullandı.

Görüşmede iki ülkenin Suriye kuzeyinde ortak temas odası kurması kararı alındığı belirtildi. Bu adımla Türkiye’nin Menbiç’e yönelik saldırı girişiminin de önlendiği belirtiliyor.

Temasların tamamı Türkiye’nin Menbiç’e girmesinin önüne geçmek için hazırlanan ABD diplomasisinin parçası olduğu değerlendiriliyor.

ABD Dışişleri Bakanı, 11 Şubat’ta başlayan Ortadoğu turu kapsamında Mısır, Kuveyt, Ürdün ve Lübnan’ı ziyaret etti. Tillerson, geçen yıl 30 Mart’ta Ankara’ya, 10 Temmuz’da ise İstanbul’a gelmişti. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir