Afrinde son durum harita (19 Şubat 2018): Bir ay geride kaldı

Afrinde son durum harita (19 Şubat 2018)… Afrin’de son durum haritası değişmeye devam ediyor. Harekatın birinci ayı geride kalırken bugün itibari ile Afrin son durum, Haberyirmi haritasına işte böyle yansıdı. 20 Ocak’ta başlayan Zeytin Dalı Harekatı kapsamında devam eden Afrin operasyonunda TSK/ÖSO güçleri ilerlemeyi sürdürüyor.


Afrin'de son durum
Afrin son durum harita 19 Şubat 2018

SURİYE, Halep (HABERYİRMİ) 20 Ocak’ta başlayan Zeytin Dalı Harekatı’nda 1 ay geride kaldı. Harekatın birinci ayında Afrin’in yüzde 12’si TSK/ÖSO güçlerince ele geçirildi.

TSK ve operasyonlara destek veren ÖSO güçleri, harekâtın başından bu yana PYD/PKK işgalindeki Afrin’in 5 beldesinde biri belde merkezi, 50’si köy, 3’ü köy altı yerleşim ve 18’i stratejik dağ veya tepe olmak üzere 72 noktayı örgütten kurtarmış oldu.

TSK öncülüğündeki ÖSO savaşçıları Afrin’in kuzeyinde 35 kilometrelik kesintisiz bir hattın kontrolünü sağlamış oldu.

Kilis’te yaşamını sürdüren Suriyeliler, Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya gelerek, ‘Zeytin Dalı Harekatı’na destek verip, terör örgütlerini protesto etti. Ellerinde Türkiye ve Suriye bayrakları taşıyan Suriyeliler, terör örgütlerini kınayan sloganlar attı. Terör örgütlerini protesto eden kalabalık, ‘Zeytin Dalı Harekatı’nı da desteklediklerini dile getirdi.

Arapça ve Kürtçe sloganlar atan Suriyeliler, konuşmaların ardından dağıldı.

Afrin haritasında ise özellikle son üç günde ciddi değişim yaşandı. Kuzey hattındaki Bülbül beldesinden doğuya doğru çok sayıda köy ele geçerildi. Böylece Burseya dağı ile irtibatın sağlanması için küçük bir alan YPG kontrolünde kalmış oldu. Yine batı hattında ise Raco beldesi hattında, daha güneydeki Cinderes hattında önemli ilerlemeler sağlandı. Harekatın ilk bir ayında TSK ve ÖSO unsurlarının Afrin’in yüzde 12’sinde kontrolü sağladığı bildirildi. HABERYİRMİ.

2 Yorumlar

  1. Süleyman Aydın

    Tekrar yazıyorum. Türkiye afrinin güneyinden kuşatmalı. Rejim bölgesiyle pkk nın bağını koparmalı.

  2. Güneye neden TSK/ÖSO tarafından girilmediği, ya da rejim güçlerince açık bırakıldığı sorusunun elbette nedenleri var.
    Ancak biz, ne TSK’nın, ne de rejimin bu hatta yönelik stratejisinin gelişigüzel olduğunu düşünmüyoruz.

    Rejimin Afrin güneyini açık bırakması için bir çok neden olabilir:
    Deyrezzor’da savaşmak üzere olduğu YPG’yi buraya kanalize edip, YPG’nin militan kaynağını azaltmak, bunlardan biri olabilir.
    Yine Afrin’de militanların harcanıp gitmesi rejimin de işine gelebilir.
    Diğer taraftan TSK da benzer strateji izliyor olabilir. Ancak TSK için ikinci faktör, Rus ve rejim noktalarının Tel Rifat bölgesinde yoğunlaşması.
    Tüm bunların yanında saldırıya maruz kalan YPG’nin “tam kuşatma” altında daha fazla kayba neden olacağı da biliniyor. Bu nedenle örgüt yönelik saldırıda, Afrin’de açık kapı bırakmak, militanlardaki “kaçış duygusunu” tahrik edecek önemli etkendir. Dışarıdan sevkiyat gelmeye devam edeceği gibi, kaçmak istiyenlerin yolu da açılmış olacaktır. Bu seçenekte savaş uzar, Türk tarafının da makul kayıpları olabilir. Ancak sahada YPG’nin en güçlü unsurları Afrin’de erir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir