Meclis’te ‘dokunulmazlık’ mesaisi


Meclis’teki dokunulmazlık tartışması sürüyor. CHP, MHP ve HDP bugün ya da yarın AK Parti’nin “Tüm dokunulmazlıklar kaldırılsın” teklifine ilişkin yanıtını bildirecek  

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Meclis’teki, anayasaya geçici madde eklenerek 506 dokunulmazlık dosyasının raftan indirilmesi ve 15 gün içerisinde Başbakanlığa gönderilerek yargı süreçlerinin başlatılmasının sağlanması yönündeki önerisinin ardından gözler muhalefet partilerinin vereceği yanıtlara çevrildi. Üç muhalefet partisinin teklife ilişkin yanıtlarını bugün ya da yarın AK Parti’ye bildirmesi bekleniyor.

AK PARTİ’NİN TEKLİFİ
AK Parti’nin siyasi partilere sunduğu teklif oldukça net. AK Parti anayasaya 20. Madde olarak eklenecek geçici madde ile milletvekillerinin dokunulmazlığı ile ilgili “Meclis’in kararı olmadıkça tutuklamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz” hükmünün uygulanmamasını önerdi. Buna göre dosyaların 15 gün içinde yargı mercilerine gönderilmek üzere Başbakanlığa iade edilmesi öngörülüyor.
MUHALEFET İPE UN SERİYOR
Ancak CHP, MHP ve HDP, AK Parti’nin teklifine mesafeli. Halen Meclis’te toplam 506 dokunulmazlık dosyası buluyor. CHP AK Parti’ye “kürsü dokunulmazlığı hariç bütün dokunulmazlıkların kaldırılması” yanıtını verecek ve bu önerisinde ısrarcı olacak. MHP ise AK Parti’ye, “Terörle ilgili fezlekeler için Karma Komisyon çalışsın. Daha sonra dokunulmazlıklarla ilgili anayasanın 83. Maddesini değiştirelim, dokunulmazlıkları kısıtlayalım” yanıtını verecek. HDP de “Bir kereye mahsus değil, kürsü dokunulmazlığının dışında her türlü dokunulmazlığın bütün vekiller için kaldırılmasını istiyoruz” diyecek.

TBMM, bütçe görüşmelerinden sonra verdiği aranın ardından mesaisine başlayacak. TBMM Genel Kurulunda bu hafta, görüşmeleri yarım kalan Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Tasarısı’nın gündeme gelmesi bekleniyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir