ÖSO’nun yeni hedefi Bab


Azez ve Cerablus’un birleşmesine 6 kilometre kaldı.

TÜRK Silahlı Kuvvetleri tarafından başlatılan ‘Fırat Kalkanı’ harekatı ile Cerablus’un ardından açılan Rai (Çobanbey) cephesi ile desteklenen Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleri ilerleyişini sürdürüyor. 

Cerablus ile Rai arasındaki 70 kilometrelik hattın 60 kilometresi iki koldan ilerleyen ÖSO güçlerinin denetimine girdi. ÖSO güçleri, kalan 10 kilometrelik hattın da kontrolünü sağlayarak IŞİD’in önemli merkezlerinden Türkiye sınırına 30 kilometre uzaklıktaki Bab’ı ele geçirmeyi hedefliyor. 
ÇOBANBEY’DEN İKİNCİ CEPHE
Türk Silahlı Kuvvetleri geçen 24 Ağustos günü Gaziantep’in Karkamış ilçesinin karşısındaki Cerablus kentinin IŞİD’den temizlenerek sınır güvenliğinin sağlanması için ‘Fırat Kalkanı’ adını verdiği harekatı başlattı. Harekat ile desteklenen Özgür Suriye Ordusu güçleri, aynı gün akşam saatlerinde Cerablus’un kontrolünü ele geçirerek, batı ve güneye doğru ilerlemeye başladı. Hava desteği de alan ÖSO güçleri kısa süre içerisinde Cerablus ve çevresindeki köylerde kontrolü ele geçirerek, batıdaki Kilis’in Elbeyli İlçesi’nin karşısında bulunan Çobanbey olarak bilinen Rai kasabasına doğru ilerlemeye başladı. ÖSO güçlerinin bu ilerleyişi sırasında dün öğle saatlerinde zırhlı birlikler bu kez Kilis’in Elbeyli ilçesinden ikinci aşamayı başlatarak, buradan da Suriye tarafına geçti. Rai kasabasına giren Türk Silahlı Kuvvetleri’nin desteklediği ÖSO birlikleri bölgedeki köylerin kontrolünü ele geçirip, doğudaki hat üzerinde ilerlemeye başladı. Cerablus’tan ve Rai bölgesinden çıkan ÖSO birlikleri, Türkiye sınırında IŞİD denetimindeki köyleri ele geçirerek ilerlemeye başladı. 
64 KÖYDE KONTROL ÖSO’YA GEÇTİ 
İki koldan ilerleyen ÖSO güçleri şu ana kadar Türkiye sınırına yakın bölgedeki 64 köyün kontrolünü ele geçirdi. Şu anda iki cepheden ilerleyen ÖSO birliklerinin Cerablus ile Rai arasındaki 70 kilometrelik hattın 60 kilometrelik bölümünü ele geçirdiği ve kalan 10 kilometrelik alanı ele geçirmesinin ise kısa zaman alacağı bildirildi. ÖSO birliklerinin şu anda Gaziantep’in Oğuzeli ile Kilis Elbeyli ilçesi arasında kalan Suriye’nin sınırdaki 6 köyü ele geçirmeye çalıştığı kaydedildi. Suriye’deki ÖSO güçleri şu anda 10 kilometrelik güzergahta IŞİD denetiminde olan Ganime, Aşağı Kandura, Ras El Coz, Süveyda, Beyt El Muhammed Hilal ile Oğuf köylerini ele geçirmesiyle, Türkiye sınırını güvenli hale getireceği kaydedildi. 
TANKLAR RAİ ÇEVRESİNİ TOP ATIŞIYLA VURDU 
Aralıklarla bazı bölgelerde çatışmaların sürdüğü Rai bölgesinde öğleden sonra Türkiye sınırında konuşlu topçu birlikleri, Tilveren köyü yakınlarındaki IŞİD hedeflerini Fırtına obüsleriyle ateş altına aldı. Peş peşe yapılan atışlar sırasında dün sınırı geçen Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait 2 tankın da yeniden Türkiye’ye döndüğü görüldü. 
YENİ HEDEF: BAB BÖLGESİ 
Türk silahlı Kuvvetleri ve koalisyon ülkelerinden hava ve kara desteği alarak ilerleyişini sürdüren ÖSO güçlerinin, Türkiye sınırında kalan 10 kilometrelik hattı da güvenli hale getirdikten sonra iç kesimdeki Bab’a yöneleceği belirtildi. ÖSO kaynakları, Cerablus ile Rai arasındaki bölgenin bugün veya yarın denetimin sağlanmasıyla güvenli hale geleceğini, ardından tek hedeflerinin ise güneyde Türkiye sınırına 30 kilometre uzaklıktaki Bab olacağını söyledi. ÖSO güçleri, Rakka’nın ardından IŞİD’in en önemli ikinci merkezi olarak bilinen Bab’ı da en kısa süre içerisinde özgürleştireceklerini kaydetti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir