Kızıl Kmerler’in iki liderine ömür boyu hapis


Devlet Başkanı Khieu Samphan ve 90 yaşındaki sağ kolu Nuon Chea

Kamboçya’da 1970’li yıllarda hüküm süren Kızıl Kmerler’in savaş suçlarıyla yargılanan 2 üst düzey üyesi hakkında verilen ömür boyu hapis cezası onaylandı. 
 Yüksek Mahkeme, Birleşmiş Milletler (BM) desteğiyle Kamboçya’da kurulan mahkemenin 2014’te görülen davada, 85 yaşındaki eski Devlet Başkanı Khieu Samphan ve 90 yaşındaki sağ kolu Nuon Chea hakkında verdiği müebbet hapis kararını yerinde buldu.

Yüksek Mahkeme Başkanı Kong Srim, Pol Pot yönetiminin yaşayan iki üst düzey liderinin suçlarının büyüklüğünün verilen cezalara yansıtılması gerektiğini söyledi. 
TECAVÜZ, SOYKIRIM…
Kong Srim, Yüksek Mahkemenin, işlenen suçların büyüklüğü ve sanıkların bu suçların işlenmesindeki rolleri dikkate alınarak verilen ömür boyu hapis cezası kararını uygun bulduğu ve onayladığını ifade etti.

Khieu Samphan ve Nuon Chea‘nın ayrıca etnik azınlık ile yabancılara soykırım, tecavüz, zorla evlendirme suçlarından da yargılanıyor. 
Sanıkların 7 Ağustos 2014’te görülen davada 1970’lerde ülkedeki terör olaylarında rolü ve insanlığa karşı işledikleri savaş suçları nedeniyle ömür boyu hapis cezalarına mahkum edilmelerine karar verilmişti. BM, kararı desteklediğini açıklamıştı.

Samphan, daha önceki duruşmalarda, ülkenin başında bulundukları dönemde öldürülenlerin ailelerinden özür dilemişti.

Kızıl Kmerler’in 4 liderinin yargılanmasına 2011’de başlanmıştı. 
Kızıl Kmerler nedir?
Kamboçya Komünist Partisi’nin 1960’lı yılların sonlarında silahlı kolu olarak kurulan Kızıl Kmerler, 1975’te başkent Phnom Penh’e saldırı düzenleyerek iktidarı ele geçirmişti. Milyonlarca kişinin zorla köylere yerleştirilerek kolektif çiftliklerde çalışmaya zorlandığı, rejim düşmanlarının aileleriyle katledildiği, yoksulluk nedeniyle açlık ve salgın hastalıkların baş gösterdiği Kızıl Kmer iktidarı sırasında, yaklaşık 2 milyon kişi hayatını kaybetti.

20. yüzyılın en kanlı rejimlerinden biri kabul edilen, Pol Pot liderliğindeki Kızıl Kmer iktidarı, Vietnam birlikleri ile Vietnam yanlısı Kamboçyalı komünistlerin 1979’da ülkeyi işgal etmesiyle son bulmuştu. Çin’e kaçan Pol Pot yönetiminde Kamboçya‘nın ücra köşelerine çekilen Kızıl Kmerler, 1992’de imzalanan anlaşmaya kadar gerilla savaşını sürdürmüştü. Kızıl Kmerler, 1998’de Pol Pot‘un ölümünden sonra dağılmıştı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir