IŞİD, Palmira’yı geri aldı


Suriye'de son durum
Suriye’de son durum

Suriye son durum harita Humus/Palmira: 
IŞİD, geçtiğimiz Mart ayında Suriye rejim ordusuna kaybettiği Humus‘a bağlı Palmira‘ya girdi.
Geniş çaplı saldırının 8 Aralık gece saatlerinde başladığı öğrenildi. 9 Aralık akşam saatlerinde IŞİD’in, Tedmur (Palmira) kent merkezinin kuzey ve kuzeybatısında kontrolü tamamen sağladığı bildirdi. Rejim güçlerinin Palmira kuzeyindeki Ameriyah mahallesini de kaybettiği duyuruldu. İngiltere’de bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, çatışmalarda 100’den fazla Suriye rejim askerinin öldürüldüğünü bildirdi. Rusya’ya ait 1 adet MIG 23 savaş uçağı düşürüldü. Örgüte yakın bazı sosyal medya hesaplarının bildirdiğine göre kent merkezine yakın bazı noktalarda ilerleyen  militanlar, rejim yanlısı çok sayıda yerleşimciyi tutukladı. Örgüt, rejim ordusuna bağlı çok sayıda silah ve mühimmatı ele geçirdiğine dair görüntüler yayınladı. Bu silahlar arasında tank ve çoklu roketatar rampalarının da yer aldığı görüldü. Saat 14.00 sıralarında rejime yakın kaynaklar kent merkezinin halen ordu kontrolünde olduğunu duyurdu.

RUSYA: SALDIRI YOĞUN BOMBARDIMANLA PÜSKÜRTÜLDÜ
10 Aralık gece saatlerinde bölgeden gelen bilgelere göre kent merkezinde çok sayıda rejim ve Rus askerlerinin IŞİD tarafından sıkıştırıldığı bildirildi. 
Rus kaynakları 11 Aralık sabah saatlerinde bölgedeki IŞİD hedeflerine yönelik düzenlenen kapsamlı hava saldırısıyla IŞİD’in hedef alındığını duyurdu. Saldırılarda strtaejik bombamdıman uçağı Tu-22M kullanıldığı bildirildi. Söz konusu uçaklar konvansiyonel savaşlarda serpme “halı bombardıman” için kullanılmasıyla biliniyor.

Suriye palmira'da son durum
IŞİD’in ele geçirdiği alanlar: Humus’a bağlı Tedmur/Palmira Saat: 18.39

GERİ ÇEKİLİP YENİDEN SALDIRDI
Rus bombardımanı sürerken IŞİD’in 11 Aralık 12.48 sıralarında kent merkezine yönelik yeni bir saldırı daha başlattığı bildirildi.
IŞİD 15.54’te yaptığı resmi açıklamada Palmira’da kontrolü sağladığını duyurdu18.23’te ise Suriye rejimine bağlı Humus Valisi’nin, Palmira’nın IŞİD kontrolüne girdiği bilgisini doğruladığı bildirildi. Kent içinde bulunan rejim güçlerinin ise kuşatıldığı rapor edildi.
TEDMUR (PALMİRA), İKİNCİ KEZ IŞİD’TE
Diğer taraftan Anadolu Ajansı da (AA), kentin düştüğü bilgisini geçti. Haberde, “Tedmur’daki yerel aktivistlerden Ömer Hamza, AA muhabirine yaptığı
açıklamada, DEAŞ militanlarının birkaç günden bu yana sürdürdükleri saldırıların
ardından Humus’un doğusundaki tarihi kentin denetimini ikinci kez tamamen rejim
güçlerinden aldığını belirtti” ifadeleri yer aldı. 
Suriye Humus vilayetine bağlı Tedmur (Palmira), IŞİD kontrolüne ilk olarak 20 Mayıs 2015’te yoğun çatışmaların ardından girmişti. Mart 2016’da ise Rus hava desteği ile rejim kontrolüne giren kent, 11 Aralık 2016’da ikinci defa IŞİD tarafından ele geçirilmiş oldu. Haberyirmi

SON DURUM HABERLERİNİ OKUYUN

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir