Suriye’de son durum: Esad’ın YPG ittifakı, TSK ve ÖSO’yu saf dışı bıraktı!


menbiç’te son durum harita, menbiçte son durum, menbiç son durum harita, menbiç harita, menbiç son durum ypg, menbiç son durum suriye
El Bab’ta Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu‘nun (ÖSO) “güneye inme hattını” kesen rejim güçleri, YPG kontrolündeki Menbiç‘le cephe hattını birleştirmesinin ardından, YPG hareketlendi.
Rejimin, Menbiç’le birleştirdiği cephe hattı ile TSK ve ÖSO‘ya set çekmesi sonrasında, olası saldırı riskinden kurtulan YPG, güney alanlarda IŞİD kontrolündeki bölgelerde ilerlemeye başladı. 28 Şubat’ta Menbiç güneyinde Al Mühür ve Ahumur köylerini ele geçiren YPG, böylece El Bab operasyonu ardından ilk kez Halep doğusunda ilerlemeye başladı.
YPG_esad_isbirligi
Esad YPG işbirliği TSK ve muhalifleri Suriye kuzeyinde oyun dışı bıraktı.
Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında 9 Aralık 2016’dan bu yana IŞİD kontrolündeki El Bab‘a saldıran muhalifler ilçeyi 23 Şubat’ta ele geçirmişti. Saldırılar sürerken güneyden kuzeye doğru ilerleyen Suriye rejim güçleri de El Bab güneyindeki Tadif‘e kadar ilerlemiş, son olarak 27 Şubat’ta Tadif’i ve doğusundaki Ruveyda, Şahnasa köylerinin de aralarında olduğu bir çok köyü ele geçirmişti. Buradan doğuya ilerleyen rejim, 27 Şubat’ta El Bab güneyinden Menbiç‘e uzanarak YPG kontrolündeki cephe ile kendi hatlarını birleştirmiş oldu. Rejimin bu hamlesiyle TSK ve muhaliflerin El Bab güneyine inmeleri engellenmiş olurken, aynı zamanda YPG de, Afrin bölgesiyle ilk kez bağlantı sağlamış oldu. Bu gelişme Suriye kuzeyinde bundan sonrası için kritik bir sürecin de işareti anlamına geliyor. Zira “güvene” alınan YPG, Haleb doğusundan güneye doğru ilerleyerek Fırat’ın batısında yayılma fırsatı bulmuş oldu. 
menbicte_son_durum_harita
Suriye’de son durum: Haleb El Bab ve Menbiç’te son durum harita

REJİMİN “CEPHE SETİ” KEMİN İÇİN NE ANLAMA GELİYOR

Rejimin YPG ile cephelerini birleştirmesi, kuşkusuz daha önce YPG ile yapılan “uzlaşı” çerçevesinde gerçekleşti. Esad, TSK, ÖSO ve IŞİD‘e karşı kuzeyde YPG ile kurduğu ittifak çerçevesinde bu adımı atmış oldu. Haberyirmi bu gelişmeyi 21 Şubat’ta Tel Rifat’ta yapılan “uzlaşı” ile duyurmuştu. Burada ilk anda “YPG’nin de rejimin toprak bütünlüğünü tehdit ettiği” düşünülebilir. Ki bu ilk bakışta son derece doğru bir tespit olmakla birlikte yetersizdir. Zira Rejimin hem TSK, hem ÖSO, hem IŞİD hem de YPG ile aynı anda savaşıp başarılı olma ihtimali olmadığından, rejim “tehlikeli” ama “en mantıklı” seçeneği tercih etmiştir. 
Böylece 4 tehditten biri ile (YPG) ittifak yapan rejim, kuzey Suriye’deki TSK, ÖSO, IŞİD yayılımının önüne geçmiş oldu. El Bab güneyinden doğuya doğru ilerleyerek Menbiç’teki YPG ile cephe hatlarının birleşmesi tüm taraflar için bir dönüm noktası anlamına geliyor. Askeri, siyasi ve ekonomik bakımdan doğruacak sonuçları ise savaşın kaderini belirleyecek cinsten. İşte kısaca o sonuçlar:   
   
1- Suriye rejimi açısından: TSK ve muhaliflerin, Suriye kuzeyinde önü kesildi. İki gücün pek mümkün görünmeyen “Suriye ordusu ile çatışma ihtimali” dışında daha güneye inme şansı kalmadı. Rejim “isyancı muhaliflerin yayılımını” durdurmuş oldu, kendini güyde güvene aldı. Askeri olarak Suriye rejim ordusu, ateşkesin kısmi olarak sürdüğü de göz önüne alındığında askeri kaynaklarının büyük bölümünü muhaliflere ayırmak zorunda kalmayacak. Bu da Hama’dan yapılan yığınağı ve askeri sevkiyatı azaltacak. Bu sevkiyat rejime Palmira’da büyük zaiyat yaşatmış, Haleb’e yapılan yığınaklar, rejimin Palmira’yı yeniden IŞİD’e kaptırmasına neden olmuştu. Rejim bu hamle ile dikkatini diğer cephelere verebilecek.
2- YPG açısından: Türkiye’nin Suriye sınırı boyunca uzanan toprakları kontrol altına almak isteyen YPG, bu amacına büyük oranda ulaşmış oldu. Bu planının bozulması için Türkiye ve muhaliflerin El Bab’a yönelik operasyonu, YPG’yi bu amacından saptırmadı. 

YPG’nin Suriye kuzeyindeki pozisyonu, (Sarı bölge)

Zira örgüt, rejim üzerinden açılan hat ile Afrin ile Menbiç ve daha doğudaki Kobani, Kamışlı, Haseke arasındaki bağlantının kurulduğunu, lojistik ve ticaretin en kısa sürede başlayacağını duyurdu. Askeri bakımdan YPG özgürleşti. Rejimin set çekmesiyle TSK ve ÖSO baskısından kurtuldu, Menbiç batı ve güney yönlü ilerlemek için saldırılarına başlamış oldu. Menbiç batısında hiç bir tehdit olmadan ilerlemeyen örgüt, Menbiç güneyinde Al Mühür ve Ahumur köylerini ele geçirerek bu adımı attığını gösterdi. Ekonomik ve siyasi açıdan Afrin üzerindeki TSK ve muhaliflerin çevreleme stratejisi de sona ermiş oldu. Afrin’e önümüzdeki birkaç gün içinde silah, gıda, lojistik takviyesinin artması bekleniyor. Örgüt bu adımla aynı zamanda Rakka’yı batıdan da kuşatmak için elverişli bir zemin kazandı. Fırat’ın batısında ilerleyerek daha günüye, Tabka batısına ulaşması artık imkansız değil. 

3-Türkiye ve ÖSO açısından: Bu hamle ile 24 Ağustos’ta başlayan Fırat Kalkanı Harekatı fiili olarak sona ermiş oldu. Zira TSK ve ÖSO’nun ilerleyeceği bir alan kalmadı. Doğu ve batısında YPG’nin olduğu TSK ve ÖSO, güney hattı da rejim güçlerince kesildiği için operasyonları durdurmuş durumda. Zira iki gücün Rusya, İran faktörü nedeniyle Suriye ordusu ile savaşması beklenmiyor. Arada yaşanan çatışmalar iki taraf açısından da görmezden gelinerek, çatışmaların savaşa dönüşmesi engelleniyor. Diğer taraftan ABD ve koalisyonun tam desteğini alan YPG ile de bir savaşın yaşanması düşük ihtimal. ABD’li komutanların Kobani’ye çıkarma yaptığı, silah yardımlarını hızlandırdığı YPG ile Türkiye ve muhaliflerin savaşmasına bu noktada asla izin verilmeyeceği değerlendiriliyor. Sonuç olarak Türkiye ve muhalifler için şu anda yapılacak pek bir şey kalmadı gibi görünüyor. Öyle görünüyor ki 4 takımlı final yarışında TSK ve ÖSO elendi. Rejim, YPG ve IŞİD bu maçın kalan kısmına Suriye kuzeyinde devam edecek.
4- IŞİD acısından: Kuzeyde TSK ve ÖSO tarafından Türkiye sınırından uzaklaştırılan IŞİD, El Bab’ta hem askeri hem de ekonomik ciddi anlamda kaynak tüketti. El Bab’a baskının arttığı anda, daha fazla kaynak tüketmenin anlamının olmadığı kanısıyla El Bab’ın doğu kısmından, Kabasin ve Bza’a’dan da çekilerek bölgeyi TSK ve muhaliflere bıraktı. Bu çekilmenin ardından bir stratejik plan da bulunuyordu. IŞİD, kuzeyinde YPG, güneyinde rejim, batısında TSK ve muhaliflerin olduğu koridorda sıkışıp daha fazla enerji kaybetmektense El Bab güneydoğusundaki cepten biraz daha doğuya çekilerek rejimin bu bölgede Menbiç’e uzanan bir cephe hattı oluşturmasına olanak sağladı. Bu adımla TSK ve muhaliflerin daha fazla ilerlemesinin, kendisiyle çatışmasının önüne geçti. Zaten sınırı kaybeden örgüt, bu adımla en azından TSK ve muhaliflerin savaş dışı kalmasını sağladı. Elbette bu rejim ve YPG ile olan savaşın bittiği anlamına gelmiyordu. Örgüt, TSK ve muhalifler olmadan YPG ve rejimle bu savaşa devam edeceğe benziyor. Ancak, Rusya’nın destekledi rejim, ABD’nin desteklediği YPG karşısında IŞİD, kuşkusuz bu savaşın kuzey Suriye’de ikinci kaybedini oldu. El Bab’ta 4 ayı bulan direnişle enerjisini harcayan örgüt, Rakka’da YPG ve ABD’ye, Musul’da Irak ordusu şii militanlar ve ABD’ye, Suriye Palmira’da da Suriye ordusu ve Rusya’ya karşı ciddi bir savaş yürütüyor.

menbiç’te son durum harita, menbiçte son durum, menbiç son durum harita, menbiç harita, menbiç son durum ypg, menbiç son durum suriye

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir