Menbiç operasyonu başladı mı


menbiç operasyonu başladı mı, menbiç son durum harita, Türkiye menbiç’e girecek mi, menbiç YPG, Menbiç IŞİD son durum

Menbiç son durum harita
Menbiç son durum harita

Suriye kuzeyinde sular ısınıyor. ABD, YPG desteğini sürdürürken, Türkiye Menbiç konusundaki hassasiyetini koruyor. En çok merak edilen ise Türkiye’nin buna rağmen Menbiç’i vurup vurmayacağı. Henüz Türkiye’nin ya da muhalif güçlerin Menbiç’e yönelik bir saldırısı yok. Bu yönde konvansiyonel medyada yer alan haberler ise tamamen “sansasyonel” düzeyde kalıyor. “Türkiye Menbiç’e saldırıyor” haberlerinin aksine YPG, TSK ve ÖSO’nun El Bab’ı alması sonrasında, IŞİD kontrolündeki topraklarda Menbiç’ten güneye doğru inerek yeni topraklar kazanmaya devam ediyor. 

ABD’nin, Suriye konusunda Türkiye’den daha fazla önem verdiği YPG, bu ilerleyişini sürdürürken, örgütün Rakka kuzeyine yaptığı saldırıları durdurup Menbiç’e yığınak yapması da dikkat çekiyor. Rakka’ya 4 km mesafeye kadar yaklaşan örgüt, son 5 gündür kente yönelik tüm saldırılarını adeta durdurmuş durumda. Bu Menbiç’e ciddi bir yığınağın işareti gibi görünüyor.

Rejimin El Bab güneyine set çekmesiyle birlikte Suriye kuzeyde önü kesilen Türkiye ise artık karar verme noktasında. Zira YPG’ye şimdi yapılmayacak bir müdahalenin, önümüzdeki süreçte sınırı boyunca uzanacak bir “YPG devletine” gittiğinin farkında. 
Kandil Türkiye’nin “Menbiç çıkışı” için “blöf” diyor. Kandil’deki Murat Karayılan, “Rakka’da pay almak için Türkiye’nin Menbiç kozunu oynadığını, Menbiç’i, ABD’ye rağmen vuramayacağını” söylüyor.
“ABD’ye rağmen Türkiye’nin Menbiç’i vuramayacağı” işin ana sorunsalı… Türkiye bu yüzden bu ana kadar ABD ile konuyu “diplomatik yollarla” çözmeye çalıştı. Açıkça her defasında kandırıldığının da farkındaydı. 
Ama şimdi Türkiye çıkarları açısından “bıçağın kemiğe dayandığı” anda, “daha ne kadar kandırılmayı göze alabileceğini” düşünmek zorunda.
Şu gerçek ki, “Menbiç’i vurmak” demek “ABD’yi vurmak” anlamına gelecek.
Asıl problem ise “Türkiye’nin buna ne kadar kararlı ya da ne kadar hazır olduğu” konusudur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir