Video: Musul’da savaş “Hilafet” Camisi’nde!


Musul’da savaş IŞİD’in ilk “Hilafet hutbesini” verdiği “El Nuri” (Nur) Camisi’ne dayandı. 
IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi, Temmuz 2014’te minaresi görünen bu camide “Halife” olarak ilk Cuma hutbesini vermişti. 
Daha önce Bağdadi’nin hutbesini “Büyük Musul Camisi‘nde verdiği bilgisi de basına yansırken, bölgeden aktarılan haberler de, hutbenin El Nuri Camisi’nde verildiği bilgisi de paylaşılıyor. 

ABD’nin Irak’a yönelik 2002’deki işgaline karşı silahlı mücadele veren örgüt, bu dönemde Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) olan adını ilk kez Haziran 2014’te “İslam Devleti” olarak değiştirip “Hilafet” ilan etmişti. Örgüt, “Şura” kararıyla “Halife” olarak da Ebubekir El Bağdadi‘nin seçildiğini duyurmuştu.
 Haziran 2014’te IŞİD Sözcüsü Muhammed Adnani, tarafından yapılan açıklama sonrasında ilk cuma hutbesi de Temmuz 2014’te minaresi görünen bu camide Ebubekir El Bağdadi tarafından verilmişti. Adnani, geçen yıl sonunda Rakka’daki hava saldırısında öldürülmüştü. (Bağdadi’nin hutbesi aşağıda)

845 YILLIK TARİHİ VAR
Musul Ulu Camisi olarak da bilinen Nurî Camii (Nurî Ulu Cami-Arapça: جامع النوري), Irak’ın tarihi camilerinden biri olarak kayıtlarda yer alıyor.
Eğik minaresiyle meşhur olan caminin diğer adı da bundan dolayı “kambur” olarak da biliniyor. 

Geleneğe göre camiyi Nureddin Zengi vefatından az önce M. 1172-73 arası inşa ettirmiş. İbn el-Esir’e göre, Nureddin Zengi Musulu’n hakimiyetini ele geçirdikten sonra yeğeni Fahreddin‘e cami inşası için emir vermiş…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir