AB ile Kapitülasyonlar geri dönüyor


Türkiye’nin, 13 Haziran’da AB ile güncelleyeceği Gümrük Birliği (GB) anlaşmasıyla, ülkeye giren ikinci el otomobil ve tarım ürünlerinden tüm gümrüklerin kaldırılması öngörülüyor. Vergiden muaf gümrüksüz ürünlerin, Türkiye’de tarım ve otomobil sektörüne ağır darbe vurması bekleniyor.
Avrupa Birliği (AB) Türkiye Cumhuriyeti bayrakları
Avrupa Birliği (AB) Türkiye Cumhuriyeti bayrakları
Türkiye’nin AB ile müzakereler kapsamında önümüzdeki “12 ay içinde tamamlamayı” planladığı konular arasında, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi, serbest dolaşım, Terörle Mücadele Yasası, siyasal diyalog, enerji ve ekonomi alanında işbirliği ile basın ve ifade özgürlüğü yer alıyor. Almanya’nın resmi haber sitesi Deutsche Welle (DW) Türkçe’den Aslı Işık’ın haberine göre, Türkiye, AB ile sorun yaşanan konuları AB’nin taleplerini de dikkate alarak bir yıl içinde çözmeyi planlıyor. İki tarafın da üzerinde uzlaştığı ve sessiz sedasız tamamlanan konuların başında Gümrük Birliği’nin güncellenmesi var.

TARIM ÜRÜNLERİ VERGİSİZ GİRECEK
İki tarafın da üzerinde uzlaştığı ve sessiz sedasız tamamlanan konuların başında Gümrük Birliği’nin güncellenmesi var. İki taraftan teknik heyetlerin 13 Haziran’da ele alacağı Gümrük Birliği Anlaşması, Türkiye açısından çok köklü değişiklikler içeriyor. Bugüne kadar sadece sanayi ürünlerinde 3. ülkelerle olan ticarette gümrük korumasını kaldıran hükümet, tarım ve hizmet sektöründe de korumayı kaldıracak ve Türkiye yabancı ülkelerden gelen tarım ürünlerinden vergi almayacak.

İKİNCİ EL ARAÇLAR VERGİSİZ SATILACAK
Bu başlık altında, Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları alanının özel yasalarla korunması gündemde. Yine AB’nin talepleri doğrultusunda Türkiye ikinci el pazarında da gümrük vergilerini kaldırıyor. Bu en çok ikinci el otomobil pazarını etkileyecek. Özellikle Almanya gibi otomotiv devi ülkelerden gelen ikinci el taşıtların ülkeye vergisiz girmesinin, Türkiye pazarını olumsuz etkilemesi bekleniyor. İlaç endüstrisinde de, orijinal ilaçların patent koruma sürelerinin uzatılması gündemde. Yeni düzenlemeyle yerli jenerik ilaçların piyasası daralacak.

İÇ PİYASAYA BÜYÜK DARBE VURACAK
Ülkelerin kendi içlerinde bütün gümrükleri kaldırdığı ve diğer ülkelere ortak gümrük tarifesi uyguladığı Gümrük Birliği Anlaşması, 6 mart 1995’te dönemin Başbakanı Tansu Çiller tarafından imzalandı. Anlaşmanın güncellenmesi, diğer bazı konu başlıklarıyla birlikte Türkiye’nin AB süreci kapsamında bu yıl içinde atması beklenen adımlar arasında yer alıyor. DW’nin haberine göre anlaşmanın güncellenmesi noktasında, “İki tarafın uzlaştığı” bilgisi yer alıyor.
Eğer anlaşma bu hali ile güncellenirse, başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerinden gelecek olan tarım ürünleri, ikinci el araçlar gümrüksüz olarak Türkiye’ye giriş yapacak. Bunun Türkiye’deki tarıma ve otomobil sektörüne büyük darbe vurması anlamına geliyor. 
Kendi lehine adımlar konusunda müzakereleri sürdüren Avrpa Birliği ülkeleri, Türkiye’nin “Vizesiz seyahat” (serbest dolaşım) ve göçmen anlaşması kapsamında söz verdiği 6 milyar euro ile ilgili taleplere duyarsız kalmaya devam ediyor. Haberyirmi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir