El Bab’ta tansiyon yükseliyor!


Azez ve güneyindeki alanları kontrol eden muhalif grupların kendi aralarındaki çekişmeleri giderek büyüyor. El Bab, Kabasin hattında “güç mücadelesi” içine giren Ahrar El Şam ve Hamza Tugayı arasında yaşanan gerginlik giderek büyüyor.
Hamza Tugayı ve onun desteklediği Türkiye’nin eğitip görevlendirdiği polis gücü ile Ahrar El Şam milisleri arasında derin bir ayrılık yaşanıyor. 
11 Haziran’da bu güçler arasında yaşanan ve 30’a yakın kişinin ölümüne neden olan çatışmalardan sonra bugün polis gücü olaylara müdahale etti. 
Yerel polis biriminin Ahrar El Şam’ın El Bab Meclis temsilcisini “tutukladığı” ve Kabasin bölgesinde kontrolü sağladığı bildirildi. 
Diğer taraftan Türkiye’nin eğittiği polis gücünü destekleyen Hamza Tugayı ile çatışmanın diğer tarafı olan Ahrar Şam arasında “çatışmasızlık anlaşması” imzalandığı bildirildi. 
El yazısıyla yapılan anlaşma olduğu belirtilen bir metin de sosyal medya hesaplarından paylaşıldı.
Ancak tarafların arasındaki çatışmanın bu anlaşma ile sona erip ermeyeceği konusunda derin şüpheler var.
Fırat Kalkanı Harekatı ile Cerablus, Savran (Dabık), El Bab bölgelerini alan Türkiye destekli muhaliflerle, Türkiye’de eğitilip bölgeye yerleştirilen düzenli polis gücü arasında “yönetim” sorunları yaşanmaya başlamıştı. Polis gücü, savaşçıların yerleşim merkezi dışına çıkarak, görevi kendilerine bırakmalarını isterken, milisler ise kontrolü kaybetmemek için bu talebe olumlu karşılık vermemişti.
Türkiye’nin desteklediği polis gücünün olaylara müdahale etmesi ile gerginlik yatışmış gibi görünse de Haleb, İdlib ve ülke güneyinde parçalara ayrılan muhaliflerin El Bab gibi küçük yerleşim alanların da dahi bölünmesi kaçınılmaz gibi görünüyor. Haberyirmi 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir