Musul’a kurşun yağıyor: Musul Son durum harita (3 haziran 2017)


Musul’da son durum haritası (3 Hasiran 2017): 

Musul’da devam eden savaş kritik noktaya geldi. Irak ordusu ve ABD’nin içinde olduğu “birleşik güçler”, IŞİD kontrolündeki Hayya Sıhhah Mahallesi‘nin kontrolünü ele geçirdi. Böylece Musul batısında IŞİD kontrolünde sadece 2 mahalle kaldı. Dicle Nehri’ne sınır olan Bab Sincar ve As Sarjikhanah mahallelerine çekilen IŞİD, burada direnişe devam ediyor. 
Musul batı yakası. ABD beyaz fosfor bombası kullanıyor.

Musul’da ağır kayıplar vererek ilerlemeye çalışan Irak ordu unsurları ise ABD hava desteği ile kente yönelik orantısız saldırıları sürüdürüyor. Dün ve bugün Musul’dan gelen görüntüler saldırının boyutunu gözler önüne sürüyor. ABD savaş uçaklarının Musul’da IŞİD kontrolünde kalan 3 kilometrekarelik alana fosfor bombalarıyla saldırdığı görüldü.  

Irak Musul son durum haritası 3 Haziran 2017

Geçen yıl 24 Mart’ta kentin kuzeyinden başlayan saldırılar, 17 Ekim’de doğu hattına yönelik genişlemiş, 31 Ekim’de ise 3 koldan şiddetlenmişti. 1 Şubat 2017’de, Irak ordu unsurları ve birleşik güçler (Şii militanlar, ABD, Irak ordusu, Peşmerge),  Dicle Nehri’nin ikiye ayırdığı Musul’un doğusunu kontrol altına alırken, 19 Şubat’ta ise kentin batısına yönelik saldırılar başlamıştı. 19 Şubat’tan 3 Haziran’a kadar geçen dört ayda ağır kayıplar vermesine karşın ilerleyen Irak ordu unsurları, IŞİD kontrolündeki batı yakasında da kontrolü sağlamak üzere. IŞİD’in elinde Bab Sincar ve As Sarjikhanah kalmış durumda. 
Irak ordu kaynakları halen kentte 400-1000 arasında IŞİD üyesinin bulunduğunu bildiriyor. Ancak örgüte yakın haber Ajansı AMAK ve diğer IŞİD kaynaklarının da aktardığına göre, örgütün, kentte son savaşçısına kadar direnişe devam etmesi bekleniyor. 

Musul batı yakası. ABD beyaz fosfor bombası kullanıyor.

Peşmerge haber sitesi Rudaw, kentte çatışmaların şiddetli biçimde sürdüğüne yer verirken, bölge kaynakları, “çatışmaların karşılıklı sürdüğü” bilgisinden çok, “birleşik güçlerin ayakta kalan her binayı havaya uçurmaya çalıştığı” bilgisini paylaşıyor. Haberyirmi


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir