Erdoğan’ın “devlet kurdurmayız” dediği YPG seçimlere gidiyor


TÜRKİYE, Ankara (HABERYİRMİ) – Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suriye’nin kuzeyinde PYD/YPG’ye asla bir devlet kurdurmayacaklarını söyledi. Ancak YPG’nin, kontrolü altında tuttuğu bölgelerde yerel belediye ve bölgesel meclis seçimlerinin sonbaharda yapılacağı açıklandı.

Foto: Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Cumhurbaşkanlığı’nda dün (22 Ağuistos’ta) muhtarlara hitap eden ve gündemdeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, 2017 yılında Türkiye’nin “terör örgütlerine karşı mücadelesinin süreceğini” belirtti.
Türkiye’nin güvenlik gerekçesiyle Suriye içinde Fırat Kalkanı operasyonunu gerçekleştirdiğini kaydeden Erdoğan, “Suriye’nin kuzeyinde, Türkiye’nin güneyinde PYD/YPG’ye sözde devlet asla kurdurmayız, kurdurmayacağız” dedi.
Erdoğan, “Bazıları Kürt devleti deyip duruyor, bunu Kürt kardeşlerime hakaret telakki ediyorum; benim Kürt kardeşlerim Suriye’nin kuzeyinde böyle bir oluşuma fırsat vermez” ifadelerini kullandı.

YPG: FEDERASYON SEÇİMLERİ SONBAHARDA 

Erdoğan’ın açıklamalarına karşın ABD ve İsrail’den tam destek alan YPG ise sonbaharda bölgesel seçimlere gideceğini açıkladı. 
Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Kürtlerin ülkesinin bazı bölgelerinde hakimiyet kurmalarına razı oldu ancak Kürtlerin istediği merkezi yönetimden bağımsız federal sisteme karşı olduğunu söylüyor . 
Esad Kürtlerin oluşturduğu yerel yönetim konseylerini, “geçici yapılar” olarak niteliyor. 
YPG ise ABD ve AB desteği ile de-facto bir devlet yapılanmasını kurmuş görünüyor.
Örgüt son olarak Aralık 2016’da Türkiye sınırının Suriye bölümünü içine alan tüm alanlarda “Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu” adıyla federasyon ilan etmişti. Örgüt geçtiğimiz ay da ilan edilen federasyon için bölgesel seçimlere gideceğini duyurmuştu. 
Federasyon; amaç birliği bulunan örgüt, yapı ya da yapıların, birleşerek oluşturduğu siyasi birliklerden oluşuyor. Kimi zaman ABD’de olduğu gibi “federal bir devlet” altında bulunan Federasyonlar, kimi zaman da Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin yaptığı gibi bağımsız bir devlete giden süreçte “devlet öncülü” olarak tanımlanıyor. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir