Rejimin ‘can damarı’ açıldı: Humus son durum (20 Eylül 2017)


SURİYE, Humus (HABERYİRMİ) – Suriye Arap Ordusu, Humus doğusundaki Khunayfis Fosfat Madeni ve Humus Demiryolu bağlantısını IŞİD kontrolünden 4 ay sonra aktif hale getirdi.
Suriye Humus vilayetine bağlı Tedmur (Palmira), IŞİD kontrolüne ilk olarak 20 Mayıs 2015‘te yoğun çatışmaların ardından girdi. Mart 2016‘da ise Rus hava desteği ile rejim kontrolüne giren kent, 12 Aralık 2016’da ikinci defa IŞİD tarafından ele geçirildi. Suriye savaşı boyunca iki kez el değiştiren Palmira son olarak 3 Mart 2017‘de rejim güçlerince ele geçirildi.
Humus Demiryolu bağlantısı yeniden aktif hale getirildi.
Saldırılar sonrası IŞİD yoğun bombardıman nedeniyle 60 kilometre kuzeydoğusunda bulunan Suhne‘ye çekilmiş, ancak Suhne de 12 Ağustos 2017‘de rejim güçlerinin kontrolüne girmişti. 15 Ağustos’tan itibaren Deyr Ez Zor yönlü hareket eden rejim güçleri Rus hava desteği ile 5 Eylül 2017’de 137. Tugay, 7 Eylül’de Esad Hava Üssü kuşatmasını kırarak Deyr Ez Zor‘da 28 ay süren kuşatmayı kaldırmıştı. 

 Khunayfis Fosfat Madeni ve Humus Demiryolu bağlantı
Bu gelişmeler sonucunda Humus güneyinin tamamını kontrol altına alan rejim, altyapının yeniden işler hale getirilmesi için de çalışmalara başladı. Buradaki yer altı zenginliklerini savaş ekonomisine kazandırmakta geç kalmayan Suriye Arap Ordusu, ilk iş olarak Humus doğusundaki Khunayfis Fosfat Madeni ve Humus Demiryolu bağlantısını kullanıma açtı. IŞİD kontrolünden 4 ay sonra aktif hale gelen hat Suriye Arap Ordusu‘nun (SAA) kan damarı olacak. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir