Türkiye’ye karşı yeni hamle: Tel Rifat’a Rus kalkanı


SURİYE, Halep (HABERYİRMİ) – Türkiye’nin İdlib ve Afrin’e yönelik  olası bir planlamayı konuştuğu şu günlerde Rusya’dan yeni hamle geldi. 

Bölgedeki Rus birlikleri (Arşiv)
Rusya, YPG kontrolündeki Tel Rifat bölgesinin kuzeyinde “yeni bir güvenli alan” oluşturulduğunu belirterek, bölgede kontrolü rejim güçlerinin aldığını duyurdu, YPG’nin bölgeyi boşalttığını” ileri sürdü. 

Açıklama Rusya Genelkurmay Başkanlığı Ana Harekat Dairesi Başkanı Orgeneral Sergey Rudskoy’dan geldi.

Tel Rifat harita, tel rifat nerede
Harita: Tel Rifat, Halep vilayetine bağlı Afrin ilçesine bağlı bir belde konumunda.
Basın toplantısında konuşan Rudskoy, PKK/PYD‘yi Tel Rıfat‘ı terk etmeleri için “ikna ettiklerini” ileri sürdü. Boşaltılan bölgeye Esed rejimi güçlerinin yerleştiğini belirten Rudskoy, muhaliflerle rejim arasında çatışma yaşanmaması için bölgeye Rus askeri polisinin konuşlandığını kaydetti. Orgeneral Rudskoy, Rus askeri polisinin Tel Rıfat’ta iki kontrol ve dört gözlem noktasında görev yaptığını dile getirdi.

BU HAMLE NE ANLAMA GELİYOR?
Değerlendirmelere göre Rusya’nın bu hamlesinin arkasında iki önemli değişken bulunuyor. Bunlardan ilki Türkiye…
Zira resmi açıklamada da oluşturulan tamponun “muhaliflerle olası çatışmayı önleme” amacı taşıdığı ifade edilirken, aslında amaçlanan hedefin “kuzeyden gelecek Türkiye tehdidini önleme” amacı taşıdığı belirtiliyor.
Hamlenin nedenine ilişkin ikinci değerlendirme ise İdlib
Zira Türkiye uzun süredir Rusya ve İran’la “ABD’nin olası İdlib saldırısına” karşılık Rusya ve İran’la diplomasi yürütüyor. Üç ülkenin birlikte İdlib’e operasyon yapabileceği iddiaları konuşuluyor. Bu görüşmelerde Türkiye’nin, İdlib’e kendisine müzahir muhalifleri sokmak istediği yönünde pazarlıkları yürüttüğü ifade edilirken, Rusya’nın da bunun karşılığında Afrin için “çatışmasızlık bölgesi” talep ettiği belirtiliyor.
Her iki ihtimal de “YPG’nin Afrin’de kalıcı olduğu” anlamına geliyor.
Eğer Türkiye İdlib için Rusya ve İran’la görüşüp anlaşırsa, bu diplomasi trafiğinde Rusya ile İdlip konusunda anlaşsa da Afrin’e “tam güvence vermek durumunda kalacak. 
Yok, eğer Rusya’nın Tel Rifat hamlesi, bu diplomatik görüşmelerin dışında bağımsız bir adım ise bu takdirde yine “Afrin, dolayısıyla YPG’nin bölgede Rus korumasına alındığı” anlamına geliyor. 
PKK/PYD, Şubat 2016’da muhaliflerin kontrolündeki Azez’in güneyinde yer alan Tel Rıfat’ı işgal etmişti. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir