Barzani düştü, Bağdat-Erbil anlaştı: Irak’ta son durum


IRAK, Erbil (HABERYİRMİ) – Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani’nin, istifasının IKBY parlamentosundan geçmesiyle, Kürt Yönetimi ile Bağrdat yönetiminin “anlaşma sağladığı” bildirildi. Kürt yönetiminin, tüm sınırları Irak ordu güçlerine devretmeyi kabul ettiği öğrenildi.  

Bağdat ile Erbil görüşmeleri

Barzani’nin istifası ardından Kürt yönetimi ile Bağdat arasında 27 Ekim 01.00’da başlayan ve 29 Ekim 01.00’de son eren görüşmelerden  “anlaşmanın çıktığı” belirtildi. ABD gözetiminde yapılan bu görüşmelerde Kürt yönetiminin tüm sınır kapılarını Irak ordu kontrolüne devretmeyi kabul ettiği öğrenildi. İşte detaylar…


BARZANİ İSTİFA ETTİ, ERBİL VE BAĞDAT ANLAŞTI

Bağımsızlık’tan geri adım atamayan Barzani’nin istifası ardandan Irak ve Kürt yönetimi arasındaki görüşmelerden de “mutabakat çıktığı” öğrenildi.
Irak televizyonu Iraklı ve Kürt yetkililerin, sınır geçiş noktalarının kontrolünün devri konusunu görüşmek üzere 29 Ekim’de ikinci kez toplandıklarını duyurdu. 
Irak Başbakanı Haydar Abadi, 26 Ekim’de Kürtlerin referandum sonuçlarını geçersiz ilan etmelerini, bağımsızlık girişiminden vazgeçmelerini ve krizi görüşmeler yoluyla çözülmesi için ek 24 saat süre vermişti. ABD gözetiminde yapılan ve 27 Ekim 01.00’da başlayan süre ise 29 Ekim 01.00’da sona ermişti. Erbil ile Bağdat arasındaki “çatışmasızlık” halinin “iki taraf arasındaki tartışmalı konular üzerinde anlaşmaya varıncaya dek” uzatıldığı bilgisi verildi. 
Abadi’nin “Referandumun iptali ve anayasaya saygıdan başka hiçbir şeyi kabul etmeyeceğiz” dediği o görüşmelerden “anlaşma çıktığı” belirtildi.
Buna göre Peşmergenin, sınır kapılarındaki tüm kontrolleri Irak ordusuna devretmeyi kabul ettiği bildirildi. HABERYİRMİ

İLGİLİ HABERLER
Barzani darbesi gerçekleşti: Zafer PKK cephesinin!
Kuzey Irak’ta ‘bağımsızlık’ seçimleri: Evet yüzde 90’ın üzerinde
Peşmerge, silah bırakıp kaçıyor: Kerkük’te son durum
Peşmerge neden çekildi – ANALİZ
Kuzey Irak’taki parçalı yapıyı anlamak – ANALİZ
Kerkük son durum haritası: Operasyon bitti, işte son harita
Barzani’nin kader günleri: Seçimler askıya alındı
Barzani’den geç gelen pişmanlık: Referandumu donduralım teklifi
İbadi, IKBY’nin “referandumu dondurma” teklifini reddetti
Irak ordusu Fişhabur’a gidiyor: Irak son durum harita (26 Ekim 2017)
Gergin bekleyiş sürüyor: Irak son durum harita (28 Ekim 2017)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir