İdlib’te son durum haritası (10 Ektim 2017)


SURİYE, İdlib (HABERYİRMİ) Türkiye, 7 Ekim’de başlayan İdlib operasyonu ile Afrin güneyine yerleşerek, YPG’nin İdlib kuzeyine saldırmasının önüne geçmek için “tampon hat” oluşturdu. 

Herkes savaş ve çatışma beklerken TSK ve ÖSO, bölgede kontrolü sağlayan HTŞ ile anlaştı. Türkiye, bu hamle ile Afrin’deki YPG unsurlarının güney cepheye saldırmasının da önüne geçmiş oldu. 

İdlib son durum harita 10 Ekim 2017

İkinci adımda ise Dar İzzah hattından Tel Rifat’ı takip ederek Azez hattına köprü oluşturmak. Bu sadece kulislerin konuştuğu, Ankara’da dillendirilen bir plan… Türkiye bu koridorla YPG’nin, daha doğudaki Menbiç’le bağlantı oluşturmasını tamamen engellemeyi hedefliyor.

Bu operasyon 25 Eylül’de Astana’da varılan mutabakatın sonucunda alınmıştı. Türkiye, Rusya ve İran’ın vardığı mutabakat kapsamında İdlib’te içeride Türkiye, İdlib güney kırsalında ise Rusya çatışmasızlığı sağlayacak adımlar atacak, ortak operasyon düzenleyecekti.
Bu mutabakat, Afrin’in çatışmasızlık alanları dışında kalan “güvenli bölge” olarak kalmasını da içeriyordu. 
Türkiye’nin İdlip kuzeyine oluşturduğu tampon bölge, Afrin’i de olası HTŞ saldırısından korumayı amaçlıyor. Yani Rusya için Afrin güvene, Türkiye için de İdlib YPG tehdidine karşı “güvene” alınmış oluyor.
Bağımsız değerlendirmelere göre Türkiye’nin Afrin’e saldırması ise kesinlikle beklenmiyor. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir