İngiltere, Kanada’ya yeni sömürge valisini atadı


İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth, İngiliz Kolonisi olan Kanada‘ya yeni genel vali atadı. İngiltere adına ülkedeki parlamento üyelerini seçip, yasaları kraliçe adına onaylamakla görevli genel valiliğe Julie Payette atandı. 
Julie Payette
Kanadalı eski astronot Julie Payette, İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’i temsilen ülkesinin genel valisi görevine getirildi.

Kanada’nın yeni genel valisi, ülkenin eski astronotlarından Julie Payette oldu.
Kanada Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada, Başbakan Justin Trudeau’nun, G20 Zirvesi için Almanya’ya gitmeden önce ziyaret ettiği İngiltere Kraliçesi II.Elizabeth’e Julie Payette ismini sunduğu ve teklifin kabul edildiği bildirildi.
Açıklamada, resmi devir-teslim töreninin Eylül ayında yapılacağı kaydedildi.

GENEL VALİ’NİN SORUMLULUKLARI

Devlet Başkanlığı veya cumhurbaşkanlığının bulunmadığı Kanada devlet sisteminde genel vali, ülkenin bağlı olduğu İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’i temsil ediyor. Kanada Genel Valisi, Kanada Silahlı Kuvvetleri’nin Baş Komutanı olarak da görev yapıyor ve yurtiçi-yurtdışı etkinlikler, törenler ve resmi ziyaretlerde Kanada’yı temsil ediyor. 
Genel Vali’nin en önemli sorumluluklarından biri, Kanada’da parlamentonun güvenine sahip olan istikrarlı bir hükümetin varlığını sağlaması olarak görülüyor.
Kanada Genel Valisi, başbakan, Kanada başsavcısı ve bakanlar kurulu üyelerinin yemin etmelerini sağlama, parlamentoyu göreve çağırma, ve parlamentonun açılışı için kraliçe adına konuşma yapma gibi görevleri de icra ediyor.
Ülkede astronot kimliği ile tanınan 53 yaşındaki Montreal doğumlu Julie Payette’nin bilgisayar mühendisi, bilimsel medya yayıncısı ve kurumsal direktörlük gibi unvanları da bulunuyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir