ABD, Sırp silahlarını YPG’ye teslim etti


ABD’nin, Sırplarca binlerce Boşnak’ın katledilmesiyle sonuçlanan Bosna Savaşı’nda, Sırp ordusunun kullandığı binlerce silahı Rum kesimi aracılığı ile PKK/YPG militanlarına aktardığı ortaya çıktı.

Gelişme Kıbrıs Rum Kesimi‘nin Dışişleri Bakanlığı tarafından duyuruldu. Açıklamada, Sırp güçlerinden satın alınan Zastava silahlarının Kuzey Irak’taki Kürt güçlere teslim edildiği bilgisi verildi. Silah sevkıyatının 2 TIR halinde gerçekleştiği ve bölgedeki ABD unsurlarının organizasyonu ile gerçekleştiği bildirildi. Sevkiyatın büyük bölümünün ise Erbil, Dahuk hattından Semelka sınırkapısı üzerinden geçirilerek YPG/PKK unsurlarına teslim edildiği öğrenildi.

Sevkıyat ABD üzerinden gerçekleştiriliyor.

Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanı Yannis Kasulides, “IŞİD’e karşı mücadele” adı altında daha önce de bölgeye silah yardımında bulunduklarını açıklamıştı. Amerika’nın Sesi‘ne (VOA) konuşan Kasulides, Peşmerge güçlerine de daha fazla hafif silah ve mühimmat gönderebileceğini açıklamıştı. 

Kasulides, bu silah ve mühimmatın Amerikalı yetkililer tarafından dağıtıldığını aktardı.

Zastava Arms, Sırbistan merkezli silah üreticisi olarak biliniyor. 1853’te top imalatı amacıyla kurulman şirketin ürettiği Zastava M70 Sırbistan’da üretilen AKM (Kalaşnikof) tüfeğinin Yugoslav tasarımı olarak biliniyor. PKK’nın kullandığı Kalaşnikof tipli uzun namlulu silahların bir çoğu da aslında Çek ve Sırp AKM’lerinden oluşuyor. Ancak silahın çıkış coğrafyası Rusya olduğu için, bu lisansla üretilen tüm silahların Rus üretimi olduğu yönünde yanlış algı oluşuyor.

Sırp Üretimi, Zastava M70 AKM (Kalaşnikof) 

Sırplar binlerce Zastava M70’i Bosna Savaşı sırasında üretmiş, ve öldürülen binlerce Boşnak’ın katledilmesinde kullanmıştı.

1 Mart 1992’den 14 Aralık 1995’e kadar süren Bosna Savaşı’nda, çoğu Müslüman 200 bin kişi ölmüş, 2 milyon kişi ise yurdunu terk etmek zorunda kalmıştı. Batı’nın uzun süre seyretmeyi tercih ettiği o katliamda, “Barış Gücü” olarak bölgede bulunan Birleşmiş Milletler’e bağlı Hollan’da askerleri, Sırp güçlerine Boşnakları teslim etmiş ve Sırp askerleri teslim aldıkları 10 bin Boşnak’ı Temmuz 1995’te kurşuna dizerek katledilmişti. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir