IŞİD, o videonun ikincisini yayınladı


MISIR, Sina (HABERYİRMİ) – IŞİD, en güçlü olduğu dönemde yayınladığı ve medyada uzun süre tartışılan Flames of War (Savaşın Alevleri) adlı propaganda videosunun ikincisini yayınladı. İlk videonun devamı niteliğindeki Flames of War II adlı videoda, ilkinde olduğu gibi yine ABD’li esirler hendek kazarken görülüyor. Videonun Mısır’daki IŞİD kontrolünde bulunan Sina’da çekilmesi ise IŞİD’in artık Mısır’ı merkez olarak işaret etmesi olarak değerlendiriliyor.

Flames Of War II, ilk videoya olan benzerlik dikkat çekiyor.

Savaşın Alevleri II başlıklı videoda 11 Ekim 2017’de düzenlenen ve 58 kişinin öldüğü Las Vegas saldırısının yanı sıra ABD gerçekleştirilen ve IŞİD’in üstlendiği çok sayıda saldırının görüntüleri yer buluyor.


“TRUMP APTAL, PUTİN FİRAVUN”
Yeni 58 dakikalık propaganda videosunda, IŞİD Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den “Firavun”, “IŞİD’e karşı oluşturulan koalisyonun kurucusu olan ABD’nin bir önceki başkanı Barack Obama’nın selefi Donald Trump’tan da “aptal” diyerek bahsediyor.
29 Kasım 2017’de IŞİD’e yakın sosyal medya hesaplarından servis edilen video IŞİD için bazı kritik “dönüm noktalarına” da işaret ediyor.
Video, IŞİD’in en güçlü olduğu dönemde yayınlanan Savaşın Alevleri adlı propaganda videosunun ikincisi olma özelliğini taşıyor. IŞİD’in bu alandaki “başarısını” gösteren video, özellikle kurgusu, efektleri ve verdiği mesajlarla uzun süre konuşulmuş ve uzmanlar tarafından analiz edilmişti. Yayınlanan serinin ikinci videosu olan Savaşın Alevleri II (Flames of War II) videosuna ait tanıtım görüntüleri ise ilk filmle devamlılık içermesi bakımından önemli. 
İlk videonun aksine IŞİD’in en zayıf olduğu bir dönemde gelen bu video ise ilk kez Mısır’da çekilmiş görünüyor. Bu IŞİD’in artık Mısır’ı bir merkez olarak görme eğilimini de yansıtması bakımından önemli…
Videoyu farklı kılan unsur ise, ilk videoda verilen hikâyenin, ikinci videoda senaryo ve kurgu anlamında bir devamlılığa sahip olması… 
Video sonrasında yaşanan ilginç bir gelişme ise Rusya’dan geldi. Moskova, Kahire yönetimiyle yaptığı anlaşmayla savaş uçaklarının Mısır’daki hava üslerine inip kalkacağını açıkladı. Günün ilk saatlerinde Reuters’in duyurduğu bu gelişme, savaşın IŞİD’in merkez nokta olarak adres gösterdiği Mısır’a taşınacağını gösteriyor. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir